Hogere winst en omzet voor chemieconcern DSM

Foto ANP / Lex van Lieshout

DSM heeft in het derde kwartaal een hogere winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst van het biotechnologiebedrijf kwam uit op ruim 340 miljoen euro, 27 procent meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet van DSM steeg met 4 procent naar bijna 2,4 miljard euro, meldt het bedrijf vanochtend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De winst per aandeel van het bedrijf steeg met 28 procent naar 86 cent, en ook de werkgelegenheid bij het concern steeg met 3,7 procent.

DSM boekte in het derde kwartaal bij alle bedrijfsonderdelen een groei. Bij de grootste afdeling, voeding, steeg de omzet met 12 procent tot boven de 1 miljard euro – de winst steeg met 20 procent. Bij materialen, gemeten naar omzet het tweede bedrijfsonderdeel, bleef de omzet nagenoeg gelijk, maar verbeterde de winstgevendheid met 17 procent. De grootste groei was er in de snel groeiende economieën, de zogenoemde BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika). In Europa stabiliseerde de omzet.

Vorig kwartaal boekte DSM nog 9 procent meer omzet dan in dezelfde periode een jaar ervoor. Toen kwamen de inkomsten uit op 2,5 miljard euro. De nettowinst was vorig kwartaal bijna drie keer zo groot: van 41 miljoen euro vorig jaar naar 112 miljoen dit jaar.

De vooruitzichten voor heel 2013 zijn niet bijgesteld door DSM. Het chemieconcern stelde eind september de winstverwachting bij, schrijft persbureau Novum. Over 2013 denkt DSM een winst te halen van 1,35 miljard euro. Eerder rekende het bedrijf op een operationele winst van 1,4 miljard euro.