Hof in Bangladesh geeft 152 muiters de doodstraf

In Bangladesh zijn vanmorgen 152 militairen, die in 2009 betrokken waren bij een muiterij, door een tribunaal in Dhaka ter dood veroordeeld.

In totaal moesten 846 militairen zich verantwoorden op verdenking van medeplichtigheid aan de muiterij. Daarbij vielen 74 doden, onder wie talrijke officieren. Sommigen van de 57 gedode officieren waren vreselijk toegetakeld of in mootjes gehakt, anderen werden levend verbrand.

Levenslang kregen 157 militairen, terwijl nog eens vele tientallen lagere celstraffen kregen wegens marteling, samenzwering en andere delicten. Rechter Mohammed Akhtaruzzaman sprak 271 verdachten vrij.

De muiterij brak uit op 25 februari 2009 onder militairen van de Bangladesh Rifles, een eenheid die is belast met de grensbewaking. De muiterij brak uit omdat de militairen hun verzoeken om een betere wedde en betere arbeids- en levensomstandigheden keer op keer afgewezen zagen. Na dertig uur was de muiterij voorbij.

Het oproer kwam kort na het aantreden van de huidige premier Sheikh Hasina. De premier stond de generaals niet toe de muiterij met harde hand neer te slaan. Tot ongenoegen van de strijdkrachten had de premier aanvankelijk zelfs een amnestie voor de daders in het vooruitzicht gesteld. Maar toen bleek dat de lichamen van de slachtoffers ernstig waren verminkt en in riolen en massagraven waren gegooid, kwam ze daarop terug. Er volgde alsnog een massaproces. (AP, AFP, BBC)