Gerrit Komrij Huis start activiteiten. Menno Wigman eerste ‘testdichter’

Het Gerrit Komrij Huis, het Portugese woonhuis van wijlen Gerrit Komrij en diens levenspartner Charles Hofman, start deze maand haar eerste activiteiten als cultureel centrum. De eerste ‘testdichter’ zit er al, bevestigt Suzanne Holtzer aan NRC Boeken. In april van dit jaar gaf Holtzer, hoofdredacteur Nederlandse fictie bij De Bezige Bij, in NRC Handelsblad aan

Menno Wigman en Charles Hofman in Het Gerrit Komrij Huis in november 2013.
Menno Wigman en Charles Hofman in Het Gerrit Komrij Huis in november 2013. Foto Dolf Verlinden/ Tzum.info

Het Gerrit Komrij Huis, het Portugese woonhuis van wijlen Gerrit Komrij en diens levenspartner Charles Hofman, start deze maand haar eerste activiteiten als cultureel centrum. De eerste ‘testdichter’ zit er al, bevestigt Suzanne Holtzer aan NRC Boeken.

In april van dit jaar gaf Holtzer, hoofdredacteur Nederlandse fictie bij De Bezige Bij, in NRC Handelsblad aan dat de levenspartner van wijlen Gerrit Komrij, Charles Hofman, van plan was om van zijn Portugese woonhuis een poëziehuis te maken. Het huis moest gaan uitgroeien tot een plek ‘waar een dichtersuitwisseling tussen verschillende landen kan plaatsvinden’.Het was nog wachten op subsidie, zei Holtzer toen:

“De subsidieaanvragen zijn in voorbereiding en komend najaar moet het echt vorm krijgen. Charles Hofman heeft een duidelijke en betrokken visie op hoe het moet worden. Hij wil niet alleen de geest en het werk van Komrij levend houden, maar vooral ruimte bieden aan anderen die betekenis willen geven aan de poëzie.”

“Een kleine subsidie is nu binnen,” zegt Holtzer over de telefoon. Met het geld van onder andere de schrijversvereniging van De Bezige Bij begint het Gerrit Komrij Huis ‘gestalte te krijgen’ en kunnen de eerste initiatieven gestart worden. Te beginnen met de ‘testdichters’. De komende tijd verblijven in totaal vier dichters, in een speciaal gecreëerde gastruimte, gedurende een week in het Portugese huis van Komrij en Hofman. De eerste testdichter is inmiddels bekend: Menno Wigman. Hij verblijft nu al in Portugal. Wie de andere drie dichters zijn is volgens Holtzer nog niet bekend.

Het Gerrit Komrij Huis moet, onder leiding van Hofman, uitgroeien tot een cultureel centrum. Er wordt ruimte gemaakt voor poëzie, maar er zal ook gemusiceerd gaan worden. Van een schrijvershuis, zoals het Amsterdamse Harry Mulisch Huis waar de werkkamer van de auteur bezocht kan worden, is volgens Holtzer niet echt sprake. “Daarvoor is het huis te levendig.” Het Gerrit Komrij Huis moet om te beginnen, en aan de hand van Hofman, dichters gaan inspireren. Holtzer: “Charles kent als geen ander de bibliotheek van Komrij. Hij kan dichters vast goed op weg helpen.”

Literaire weblog Tzum publiceert deze week foto’s van ‘testdichter’ Menno Wigman in het Gerrit Komrij Huis.