Pierre Lemaitre (62) wint Prix Goncourt 2013

De Franse schrijver Pierre Lemaitre (62) heeft gisteren met zijn roman Au revoir là-haut de Prix Goncourt 2013 gewonnen. Lemaitre was de grote literaire outsider onder de vier genomineerden, omdat hij tot nu toe vooral thrillers schreef. Wel bleek uit een enquête onder Franse boekhandelaren en critici dat hij de meeste kans op de prijs had, ook al omdat zijn boek over de Eerste Wereldoorlog gaat, die komend jaar grootscheeps wordt herdacht. De jury had zes stemrondes nodig om tot een besluit te komen.

Au revoir là-haut is een oorlogs- en avonturenboek met een happy end. Aan de hand van de enigszins zwart-wit geschilderde lotgevallen van twee soldaten laat Lemaitre zien dat Frankrijk vlak na 1918 geen idee had hoe het met zijn ex-militairen moest omgaan. In haar recensie in Boeken (01.11.2013) noemde Margot Dijkgraaf het „een boek, dat lekker leest en niet al te veel vragen stelt, goed gemaakt amusement”. De Renaudot, de prijs die tegelijk werd bekendgemaakt, ging naar Yann Moix voor zijn roman Naissance. (NRC)