Toren Vlieland geraakt door boordkanon

De controletoren van defensie op Vlieland is gistermiddag per ongeluk geraakt door een boordkanon van een F-16. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor, maar de toren liep aanzienlijke schade op. Op het moment van het incident waren er enkele mensen in de toren. De piloot van vliegbasis Volkel moest een gronddoel raken, maar vuurde per abuis met de grote mitrailleur op de toren. De luchtmacht onderzoekt de zaak.

De toren ligt in een gebied dat de enige plek in Nederland is waar de luchtmacht en NAVO-partners mogen oefenen met munitie en explosieven. Het ging er al eerder mis. In 1992 vuurde een Deense F-16 raketten af op de toren. In 2001 werd hij geraakt door een Duitse Tornado. In 2003 belandde een overigens niet-explosieve oefenbom bij een drenkelinghuisje. Er waren toen geen ernstig gewonden.