Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

EC verwacht herstel eurozone in 2014 - Nederlandse economie groeit minder

De Europese Commissie voorspelt een herstel voor de Europese Unie en de eurozone voor volgend jaar, zij het in een langzaam tempo. De economie van de eurozone groeit volgend jaar wel minder sterk dan verwacht. De Nederlandse economie groeit volgend jaar volgens de voorspelling met 0,2 procent, na een krimp van 1 procent dit jaar. Het begrotingstekort komt zowel dit als volgend jaar uit boven de norm van drie procent

Eurocommissaris van de Europese Commissie Olli Rehn maakte vandaag de nieuwe economische verwachtingen voor volgend jaar bekend.
Eurocommissaris van de Europese Commissie Olli Rehn maakte vandaag de nieuwe economische verwachtingen voor volgend jaar bekend. Foto EPA / Julien Warnand

De Europese Commissie voorspelt een verder herstel voor de Europese Unie en de eurozone, zij het in een langzaam tempo. De eurozone herstelt van de recessie, hoewel over het gehele jaar nog een kleine krimp wordt gemeten. De economie van de eurozone groeit volgend jaar wel minder sterk dan verwacht.

De Commissie zegt vandaag in haar herfstraming van de economische ontwikkelingen dat de uit zeventien landen bestaande eurozone dit jaar waarschijnlijk nog, zoals eerder al voorspeld, met 0,4 procent over het hele jaar krimpt, maar de groei is volgens de Commissie ingezet. In 2014 verwacht de Commissie een groei van 1,1 procent. In een eerdere raming in mei ging Brussel nog uit van een groei van 1,2 procent. Voor 2015 gaat Brussel uit van een economische groei van 1,7 procent.

De Commissie zegt ook te rekenen op een economische groei van de gehele Unie van 0,5 procent dit halfjaar. Over het gehele jaar 2013 staat de groei voor de 28 EU-landen op 0 procent. Bij een eerdere voorspelling van de Commissie, in mei, voorspelde ze nog een krimp van 0,1 procent voor 2013. Volgend jaar verwacht de Commissie dat de EU met 1,4 procent groeit.

Nederlandse economie groeit minder dan rest eurozone

De Nederlandse economie groeit volgend jaar volgens de voorspelling met 0,2 procent, na een krimp van 1 procent dit jaar. In het voorjaar voorspelde de commissie nog een groei van 0,9 procent in 2014.

De verwachtingen van de Europese Commissie voor Nederland zijn iets somberder dan die van het Centraal Planbureau. Dat voorspelde vorige maand nog een groei van 0,5 procent voor volgend jaar, en een werkloosheidspercentage van 7,5 procent.

Rehn spreekt volgens Novum van “relatief zwakke vooruitzichten” voor Nederland. “In Nederland wordt in 2014 beperkt herstel verwacht”, schrijft de commissie in haar rapport. De oorzaak van de tegenvallende groei in Nederland zijn de gedaalde huizenprijzen en de hoge schuldenlast van huishoudens. De consumentenbestedingen blijven daardoor achter. De investeringen en de export zullen nu langzaam maar zeker toenemen.

Volgens de commissie hoort Nederland net als bijvoorbeeld Finland tot de landen die een “dubbele dip” doormaken en rekening moeten houden met “meer beperkte groeivooruitzichten”. Daartegenover staan landen als Duitsland en Oostenrijk, die na een tijdelijke vertraging weer sterke groei kunnen verwachten.

Begrotingstekort voor Nederland boven 3 procent

Het begrotingstekort komt zowel dit als volgend jaar uit boven de norm van drie procent: voor beide jaren voorspelt de commissie een tekort van 3,3 procent. Het tekort kan wel hoger uitvallen, waarschuwt eurocommissaris Olli Rehn volgens persbureau Novum. Hij twijfelt eraan of het kabinet volgend jaar zo veel belasting kan ophalen als verwacht. Ook Frankrijk en Spanje hebben naar verwachting een te hoog tekort: respectievelijk van 3,8 en 5,9.

Rehn geeft volgens Novum nog geen oordeel over het feit dat het begrotingstekort boven de grens van drie procent lijkt te zullen uitkomen. Rehn wees er tijdens een persconferentie op dat in de voorspellingen nog niet alle maatregelen zijn meegenomen. Die maatregelen staan in de ontwerpbegrotingen, en daarover geeft Rehn volgende week vrijdag zijn oordeel. Hij zei wel dat hij actie verwacht van de landen waarvoor nu een te hoog tekort wordt voorzien.

“We rekenen erop dat deze landen maatregelen nemen. Dit is volgende week ons uitgangspunt.”

Werkloosheid pas vanaf 2015 minder

De cijfers voor werkloosheid blijven hoog. Volgens de voorspelling zal de werkloosheid dit en volgend jaar in de eurozone op een record van 12,2 procent blijven staan. Vanaf 2015 zou de werkloosheid weer moeten afnemen. Volgens de voorspelling zal het percentage werklozen dan afnemen tot 11,8 procent van de beroepsbevolking. Volgens de Commissie komt dit omdat de banenmarkt vertraagd reageert op het ingezette economisch herstel.

Ook in de hele Europese Unie loopt de werkloosheid slechts in beperkte mate terug. Voor dit jaar rekent de commissie op een werkloosheidspercentage van 11,1 procent. Volgend jaar zit naar verwachting nog 11 procent van de Europese beroepsbevolking zonder baan. In 2015 is dat vermoedelijk 10,7 procent.

De werkloosheid loopt ook in Nederland volgend jaar nog op, tot acht procent.