Een telefoon als een bouwpakket

Raar, dat je een nieuw apparaat moet kopen als maar één deel stuk is Dave Hakkens bedacht daarom een modulaire telefoon

medewerker technologie

Een telefoon die je uit elkaar kunt halen en waarvan je de onderdelen zelf kunt vervangen. Het klinkt heel logisch, maar iemand moet het bedenken.

Dat is Dave Hakkens (25), de bedenker van Phonebloks, een modulaire telefoon die hij nu met Motorola verder ontwikkelt. „Phonebloks was mijn afstudeerproject aan de Design Academy. Het begon bij een oude Canon-camera die kapot ging. Ik wilde ’m repareren en ontdekte dat er nog best veel onderdelen goed waren en dat alleen de lensmotor kapot was. Ik heb toen met Canon contact gehad en die zeiden: koop maar een nieuwe camera. Ik vond dat zonde, want dan gooi je elektronica, die nog goed werkt, weg. Zo gaat het bijna altijd bij elektronica. Ik bedacht toen dat ik daar iets aan wilde doen.”

Hakkens vond het logisch te beginnen bij de smartphone, „tegenwoordig zo’n beetje de basis is van de samenleving”. Een duurzame telefoon, dacht hij, moet een modulaire telefoon zijn.

Een modulaire telefoon bestaat uit verschillende onderdelen die makkelijk te vervangen of te verwisselen zijn. Het YouTube-filmpje waarin hij zijn concept uitlegde staat inmiddels ruim een maand online. Het werd, geheel onverwachts, wereldnieuws. Zijn verhaal verscheen onder meer bij CNN, The Telegraph, BBC en the Huffington Post. Hakkens zat bij De Wereld Draait Door en de NOS besteedde aandacht aan zijn idee. „Mijn doel was om vijfhonderd mensen te verzamelen. Uiteindelijk kreeg ik steun van ruim 960.000 mensen.”

Veel bedrijven toonden interesse. Kleine Chinese bedrijfjes, maar ook Intel, FireFox en Nokia. En Motorola. „Ik was eerst niet zo enthousiast over Motorola. Voor mijn gevoel maken ze niet echt coole dingen.”

Hakkens kreeg het aanbod om mee te werken in het team van Motorola, dat al zes maanden bezig was met een soortgelijk project, Project Ara. Hij deed het niet. „Mijn grootste angst is dat ik dan uiteindelijk te weinig zeggenschap over het product heb en dat het team van Motorola zonder mij verder gaat. Daarom hebben we er in overleg voor gekozen dat Phonebloks onafhankelijk van Motorola aan het project werkt. Motorola levert de technische kant – zelf ben ik helemaal niet technisch – en wij leveren de community. Die community moet de ontwikkeling van de telefoon gaan bepalen. Dat is ook de reden dat ik voor Motorola heb gekozen, omdat zij als onderdeel van Google openstaan voor open-source-projecten.”

Mocht Motorola een ander product maken dan hij en de community willen, dan hoopt hij dat Motorola wordt ‘teruggefloten’ door 960.000 man.

Als het concept van Hakkens uiteindelijk uitmondt in een echt apparaat, dan kan dat gevolgen hebben voor grote smartphonebedrijven zoals Apple en Samsung. Zij leven van het feit dat mensen ieder jaar een betere telefoon kopen, omdat bepaalde componenten zijn verbeterd. Bij Phonebloks zou dat niet meer nodig zijn, omdat je zelf eigenhandig componenten kunt upgraden.

Hakkens: „Bedrijven zoals Apple en Samsung zullen hier ongetwijfeld niet blij van worden. Maar ja, dat betekent toch alleen dat zij het slecht doen? Dit is een ander winstmodel, straks wordt de winst veel meer verdeeld omdat verschillende fabrikanten, met ieder een eigen specifieke expertise, losse onderdelen leveren die samen één telefoon oplevert.”

Bekijk filmpjes over Phonebloks via nrc.nl/tech