Dijsselbloem: serieus kijken naar vervolging Rabo-handelaren

De handelaren van de Rabobank die betrokken waren bij het Liborschandaal moeten, ‘als daar aanleiding voor is’, worden vervolgd. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vanmiddag in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z, schrijft persbureau Novum.

Het hoofdkantoor van de Rabobank.
Het hoofdkantoor van de Rabobank. Foto ANP / Robin Utrecht

De handelaren van de Rabobank die betrokken waren bij het Liborschandaal moeten, “als daar aanleiding voor is”, worden vervolgd. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vanmiddag in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z, schrijft persbureau Novum.

Dijsselbloem is van mening dat het Openbaar Ministerie (OM) ‘buitengewoon serieus’ moet kijken of strafrechtelijke vervolging mogelijk is. “Met zulke vormen van fraude kun je niet wegkomen.” Wel stelt de minister dat het uiteindelijk aan het OM is om te beslissen over vervolging.

Daarnaast vindt Dijsselbloem dat een onderzoek naar de mogelijkheden goed zou kunnen zijn voor het ‘rechtsgevoel van de mensen’: “Heel veel mensen - en ook ik - begrijpen niet dat je met dit type fraude weg zou komen”.

Schikking van 774 miljoen

Vorige week werd bekend dat Rabobank een boete van 774 miljoen euro moet betalen. Daarnaast legde bestuursvoorzitter Piet Moerland per direct zijn functie neer vanwege de affaire.

Medewerkers van de Rabobank hebben volgens de toezichthouders de belangrijke rentegraadmeter Libor gemanipuleerd door valse data aan te leveren. Er waren dertig medewerkers van de Rabobank op enigerlei manier betrokken bij de fraude en Rabobank heeft de risico’s onvoldoende onderkend. De top van het management was, zo blijkt uit de onderzoeken, niet betrokken bij of op de hoogte van het ontoelaatbare gedrag.

Rabobank betaalt het Nederlandse OM zeventig miljoen euro, de Britse toezichtautoriteit FCA 105 miljoen pond (bijna 123 miljoen euro), de Amerikaanse CFTC 475 miljoen dollar (345 miljoen euro) en de Amerikaanse justitie 325 miljoen dollar (236 miljoen euro). Aan DNB betaalt de bank geen boete - het OM richtte zich als strafrechtelijke autoriteit op een sanctie, DNB op maatregelen om herhaling te voorkomen.