Dierlijke statieportretten

Zien // fotografie Robby Bolleyn Under a dark sky Eduard Planting Gallery, Amsterdam. eduardplanting.com

De Belgische fotograaf Robby Bolleyn trok jarenlang door Afrika om dieren in het wild te fotograferen. Hij bouwde een archief op van duizenden foto’s. Daaruit heeft hij voor het eerst een tentoonstelling samengesteld, te zien in de Amsterdamse galerie van Eduard Planting. Tegenwoordig is Bolleyn portret- en huwelijksfotograaf. Dat ensceneren en mooi maken is terug te zien in zijn beelden van luipaarden, olifanten, zebra’s, leeuwen. Zijn liefde en ontzag ervoor vertaalt zich in foto’s die je bijna staatsieportretten kunt noemen; door zijn lens gezien krijgen zelfs gieren en hyena’s hun eigen schoonheid. Zo monumentaal als de dieren zelf zijn, en zo technisch knap als de foto’s zijn – de omfloerste esthetische presentatie doet geen recht aan hun wildheid.