Deel oppositie wil vooronderzoek afluisterpraktijken

Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66).
Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66). Foto ANP/ Martijn Beekman

Een deel van de oppositie in de Tweede Kamer wil een parlementair vooronderzoek naar de afluisterpraktijken die de afgelopen tijd aan het licht gekomen zijn. D66-Kamerlid Gerard Schouw noemt zo’n onderzoek noodzakelijk, omdat het kabinet vaag blijft over de feiten.

“Aan de lopende band komen er nieuwe feiten boven water, maar minister Plasterk blijft hier tot op heden schimmig over”, zegt Schouw. Volgens RTL Nieuws krijgt D66 steun van vier andere oppositiepartijen, maar vinden VVD en PvdA het nog te vroeg voor het onderzoek dat hij bepleit.

Afhankelijk van uitkomsten mogelijk parlementaire enquête

Schouw wil weten op welke schaal Nederlanders onwettig worden afgeluisterd, door wie dat gebeurt, welke rol de Nederlandse inlichtingendiensten spelen en in hoeverre de overheid daarvan op de hoogte was. Afhankelijk van de uitkomsten van het ‘vooronderzoek’ kan er een parlementaire enquête volgen.

De Tweede Kamer spreekt morgen met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) over de AIVD. Daarbij komt ook het afluisterschandaal en het door Schouw bepleite onderzoek aan de orde.

Inmiddels staat vast dat de Amerikaanse geheime dienst NSA gegevens heeft verzameld over zeker 1,8 miljoen telefoongesprekken in Nederland. Onduidelijk is nog in hoeverre de Nederlandse inlichtingendienst AIVD daarvan wist. Volgens informatie van klokkenluider Edward Snowden hoort Nederland bij de acht landen die het nauwst samenwerken met de NSA. (Novum)