Opinie

De offliners

Een tweet van Alexander Klöpping, anderhalve week geleden: ‘hoe erg is het dat ik me tegenwoordig zelfs op de fiets genoeg verveel zodat ik continu met m’n telefoon zit te spelen’. Interessante vraag.

Hoe erg is het om naar de wc te gaan in gezelschap, alleen maar om naar je telefoon te kijken? Een restaurant vol stelletjes, die meer met hun smartphone dan met elkaar bezig zijn? Hoe erg is het dat in een trein niemand meer naar buiten kijkt?

Niet erg. Logisch.

‘Gewoon mee stoppen’, reageerde @MarnixAmsterdam op de vraag van Alexander. Een online-scepticus, en daar zijn er meer van. Ik zie vrienden die whatsappen dat ze een paar dagen niet bereikbaar zijn. Stelletjes die regels hebben over wanneer de smartphone uit gaat. Een wekker kopen, omdat ze eerder naar hun smartphone dan naar hun vriendin kijken als ze wakker worden.

Offline zijn is een keuze.

Alleen slapend zijn we nog offline, maar dat gaat veranderen. De app Sleep Cycle, die je slaapgedrag monitort, was hier het eerste voorbeeld van. Je legt je smartphone naast je hoofd op het kussen, je telefoon registreert hoeveel en wanneer je beweegt in je slaap. Als je de app maar lang genoeg voedt met slaapdata, bepaalt hij wat het beste moment is om naar bed te gaan en op te staan.

Het kan nog gekker. Tijdschrift The New Yorker schreef afgelopen week over Shadow: een app die je dromen registreert. Je alarmklok wordt een automatische microfoon, waarin je direct als je wakker wordt je droom inspreekt. Het algoritme van de app filtert je dromen op trefwoorden zoals ‘paard’, ‘vliegtuig’ en ‘rode auto’ en stopt al je droomdata geanonimiseerd in de cloud.

Stel je voor, zei bedenker Hunter Lee Soik tegen The New Yorker, dat we alle dromen in de hele wereld tot onze beschikking hebben. Een goudmijn voor bedrijven. Stel Peugeot zoekt de meest kansrijke locatie voor een nieuwe vestiging in de VS. Een verzoek aan Shadow kan helpen: waar wonen de Amerikanen die het afgelopen jaar het meest over Peugeots hebben gedroomd?

Onze dromen, gedrag en meningen. Alles vastgelegd. Dat krijg je nu we altijd online zijn. Dag en nacht.

Er komt een tegenreactie, let maar op. Offlinecoupés in de trein. Koffiebars met een wifi free-zone. Offline vakantiereizen.

De offliners, de hipsters van 2014.

Stijn Bronzwaer (@nextstijn) schrijft op deze plek elke week over (nieuwe) media