De gedeputeerde verdiende iets bij met advieswerk

Ex-gedeputeerde Hooijmaijers staat terecht voor corruptie. Hij ontkent. Bijverdienen is normaal, zegt hij.

De Haarlemse rechter houdt oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (52) een document voor met een groot aantal nevenfuncties. Of hij het herkent, zijn foto staat erboven. Hooijmaijers: „Heeft u dat van internet? Daar staat zoveel bagger op!” Kort daarna geeft hij toe dat hij emotioneel reageert. „Dat is een kwestie van opgekropte boosheid.”

Hooijmaijers kon zich gisteren verdedigen tegen de aanklacht van fraude, omkoping en witwassen in de periode 2005-2009, toen hij gedeputeerde in Noord-Holland was. Volgens het OM, dat drie jaar onderzoek deed, nam hij bijna 1,6 miljoen euro smeergeld aan van vooral bouwbedrijven. En hij zou bijna vijf ton hebben witgewassen.

Dat is niet alles. De officier van justitie wil op de eerste dag van de rechtszaak de tenlastelegging uitbreiden. Hooijmaijers moet volgens hem ook worden vervolgd voor zaken die in 2004 speelden, toen Hooijmaijers nog voor de VVD Statenlid was in Noord-Holland. De verdediging protesteert, maar de rechter wijst het toe.

Nog nooit moest in Nederland zo’n hoge politieke bestuurder zich op verdenking van corruptie bij de rechter verantwoorden. Uit de tenlastelegging rijst een beeld op van een routineus corrupte bestuurder die bijna wekelijks geld vroeg voor zijn diensten. Voor de zitting tegen Hooijmaijers en zijn vrouw, medeverdachte, zijn vijf dagen uitgetrokken. De ex-gedeputeerde ontkent alles wat de rechter hem voorhoudt. „Ik blijf zeggen dat corruptie en criminaliteit mij vreemd zijn.” De rechter vraagt hem naar betalingen voor advieswerk die hij ontving toen hij ook politieke bestuursfuncties vervulde. „In welke hoedanigheid deed u uw advieswerk?”, vraagt ze. „Negen van die tien keer als iemand die iets bij wilde verdienen.” Dat is heel normaal, zegt Hooijmaijers, want een lid van Provinciale Staten krijgt een lage vergoeding.

Hooijmaijers vrouw Jocelyn P. (43) is medeverdachte omdat zij van 2001 tot 2009 haar mans consultancybedrijf Move runde. P. maakte voornamelijk afspraken voor hem en deed „minimaal” vertaalwerk. Ze weet niet meer wanneer ze van secretaresse promoveerde tot directeur. Hooijmaijers weet het precies: „Twee uur voor mijn beëdiging als wethouder.” Dat was in 2001, in Amsterdam.

Hooijmaijers valt de rechter constant in de rede. „Ik heb altijd al te veel gepraat, dus dat zal ik nu ook wel weer doen. Maar ik kan me niet inhouden.” Hij heeft een plastic tasje bij zich met documenten die zijn gelijk zouden aantonen. Getuigen hebben volgens hem tegenstrijdige verklaringen afgelegd of hebben er geen verstand van.

Ook de officier van justitie begrijpt er volgens Hooijmaijers niets van: „U bent zwak opgeleid.” De officier stelt dat de oud-gedeputeerde bedrijven bevoordeelde. Hij zou de besluitvorming rond de ontwikkeling van een bedrijventerrein bij Schiphol hebben beïnvloed. En hij zou ervoor hebben gezorgd dat Fortis Bank Nederland huisbankier werd van de provincie. „Ja zeg, wat een totale humbug, wat een onzin!”, reageert Hooijmaijers.

Als gedeputeerde ging hij ook tekeer tegen kritische ambtenaren, blijkt uit verhoren. „Ik trek je kop eraf”, zou hij tegen een medewerker van de provincie hebben gezegd. En tegen een topambtenaar: „Ik trek je over je de tafel.” Nog steeds heeft Hooijmaijers geen goed woord over voor het ambtenarenapparaat. „Een meerkoppig monster.”

Hooimaijers zegt „altijd een grote bek” te hebben gehad. „En dan creëer je niet alleen vrienden.” Toen hij nog populair was, wilde iedereen hem kennen, zegt hij. „Maar nu niet meer.”