Cyprus heet trojka welkom, Athene maakt er ruzie mee

Vandaag beginnen in Athene nieuwe, moeizame gesprekken met de trojka. Op Cyprus gaat het allemaal veel soepeler.

De inspecteurs van de trojka zijn er weer. Vorige week zijn vertegenwoordigers van de Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het IMF teruggekeerd op Cyprus om te praten over hervormingen. Vandaag begint een andere trojka-groep de gesprekken in Athene op het ministerie van Financiën. Maar de stemming in de twee landen is totaal verschillend.

Gisteravond zei de Griekse premier Samaras in een tv-interview: „Laten we nu niet doen als we in een soort oorlog zijn” met de trojka. Het tekent de moeizame relatie tussen de Griekse regering en kredietverstrekkers. De kern van het meningsverschil gaat over de begroting. De trojka vreest dat die uitkomt op een tekort van twee miljard euro, Athene rekent met een tekort van 500 miljoen euro.

Samaras zei dat nieuwe kortingen op lonen en pensioenen of verdere belastingverhogingen niet nodig zijn. „De samenleving kan dat niet aan, de economie kan dat niet aan, en het is niet nodig voor de huidige financiële situatie van het land”, zei hij. Maar er zijn stevige discussies met de trojka te verwachten over terugbrenging van het aantal ambtenaren, de schulden aan nutsbedrijven en de toekomst van verlieslijdende staatsondernemingen.

De Cyprioten zijn rijker en en mede daardoor zelfverzekerder. De krimp van de economie (dit jaar zeven procent) is minder sterk dan verwacht. De bezuinigingsdoelen zijn gehaald. Er is nog geen dag gestaakt en er wordt amper gedemonstreerd – Griekenland wacht morgen een algemen staking.

De Cypriotische minister van Financiën Harris Georgiades zei op een recent bezoek: „Ik wil ons niet met Griekenland vergelijken, maar wij staan er beter voor qua overheidsfinanciën. Het publiek onderkent dat we nu onze economie moeten repareren en de banken redden. Dat brengt ontberingen met zich mee. We hadden hier bijvoorbeeld nooit werkloosheid, altijd juist mensen nodig.”

Iedereen geeft elkaar schouderklopjes. Georgios Markopouliotis, hoofd van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie op Cyprus: „De regering en de mensen hebben dapper en verantwoordelijk geaccepteerd dat dit nu is wat het is.” Veel mensen zijn geld kwijt, de economie krimpt en de werkloosheid stijgt.

„We wisten allemaal dat het financieel onhoudbaar was”, zegt commentator Michalis Persianis van dagblad Kathimerini. „We hebben al twee regeringen lang kritiek, omdat ze niet bezuinigden, geen mensen ontsloegen. Nu zeggen we dat er meer moet gebeuren. Neem ambtenaren hun extra toelages af. Het akkoord met de kredietverstrekkers is nog te soft,”

Geen wonder dat de in Griekenland zo gehate EU- en IMF-controleurs zich op het eiland als een vis in het water voelen. Een lid van de trojka op Cyprus dat ook in Griekenland heeft gewerkt, vergelijkt zonder Griekenland te noemen. „Ik heb hier geen bodyguards nodig, ik fiets veel en ik voel me erg veilig.” In Griekenland leven de trojkaleden na bedreigingen al jaren onder zware bewaking. „We kunnen hier met ambtenaren overleggen zonder betrokkenheid van de politieke hiërarchie”, zegt het trojkalid, een volgende plus achter Cyprus.

De verklaringen voor de verschillen gaan van het hoge welvaartsniveau op Cyprus tot het Britse bestuur tot 1960. Journalist Demetris Georgiades van dagblad Politis heeft een eenvoudiger uitleg: Cyprus is klein, als een stad waar iedereen elkaar kent. „Als je hier bij een betoging een winkel vernielt, is de kans groot dat die van familie is.”