Cardiologen Ruwaard moeten voor tuchtrechter verschijnen

Foto ANP/ Arie Kievit

Drie cardiologen die hebben gewerkt in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse moeten voor de tuchtrechter komen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bereidt een aanklacht tegen de drie voor, bevestigt een woordvoerder aan persbureau Novum.

De IGZ wil verder niets kwijt over de inhoud en aanleiding voor de aanklacht. De inspectie is al enige tijd bezig met een onderzoek naar het Ruwaard van Putten-ziekenhuis vanwege een opvallend hoog sterftecijfer in 2010. In dat jaar overleden er 312 patiënten. Een onderzoekscommissie, de commissie-Danner, concludeerde eind september dat het Ruwaard van Putten niet slechter dan gemiddeld presteerde wat betreft de gezondheidsschade bij patiënten.

Het Openbaar Ministerie besloot vorige maand niet over te gaan tot vervolging, omdat er onvoldoende verdenking van strafbare feiten was.

Failliet verklaard, daarna doorstart

Het ziekenhuis werd afgelopen juni failliet verklaard. Ruim achthonderd medewerkers raakten hun baan kwijt. Het ziekenhuis had een schuld van 42,5 miljoen euro en bleek al jaren verlieslijdend te zijn. Het ziekenhuis kondigde een doorstart aan onder de naam Spijkenisse Medisch Centrum, een samenwerkingsverband van het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.