Buskaper Noorwegen zou vandaag worden uitgezet naar Spanje

Forensische rechercheurs doen onderzoek bij de gekaapte bus.
Forensische rechercheurs doen onderzoek bij de gekaapte bus. Foto AP / Cornelius Poppe

De asielzoeker die gisteravond in Noorwegen een bus kaapte en daarbij de buschauffeur en de twee passagiers doodstak, zou vandaag worden uitgezet naar Spanje. Dat schrijft persbureau AP op gezag van de Noorse politie.

Asiel aangevraagd in Spanje en Noorwegen

De dertig jarige asielzoeker, een Zuid-Sudanees, was via Spanje in Europa terechtgekomen en had daar asiel aangevraagd. Kort daarna reisde hij door naar Noorwegen, waar hij ook asiel aanvroeg. Europese regelgeving zegt dat iemand maar in één land in Europa asiel kan aanvragen. Dat was voor de Noorse autoriteiten reden om het verzoek niet in behandeling te nemen en de man uit te wijzen.

De Afrikaan viel in het dorpje Övre Årdal, in Zuid-Noorwegen de drie inzittenden van de bus aan. De slachtoffers zijn twee Noren en een Zweed. De dader ligt in het ziekenhuis. Waarom hij de inzittenden aanviel is nog onbekend.

Politie kwam pas na een uur

In Noorwegen is kritiek ontstaan op het optreden van de politie. Die deed er een uur over om bij de gekaapte bus te komen. Volgens een woordvoerder van de politie komt dat doordat de dichtstbijzijnde surveillancewagen 90 kilometer van de plek verwijderd was en vertraging opliep vanwege sneeuwval.

Nieuwsuur over de kaping: