Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Britse ambassadeur ontboden om Berlijnse afluisterpost

De Britse ambassadeur moet uitleg komen geven over de afluisterpraktijken van de GCHQ in Berlijn. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle wil met de Britten praten over documenten waaruit blijkt dat vanaf de ambassade in Berlijn dataverkeer is onderschept. Dat meldt persbureau AP.

Een luchtfoto van de Britse ambassade (links in het midden), een hotel en de Amerikaanse ambassade (boven in beeld) in Berlijn. Te zien is ook het Holocaust-memorial (linksboven).
Een luchtfoto van de Britse ambassade (links in het midden), een hotel en de Amerikaanse ambassade (boven in beeld) in Berlijn. Te zien is ook het Holocaust-memorial (linksboven). Foto Reuters / Euroluftbild.de / Robert Grahn

De Britse ambassadeur in Berlijn moet uitleg komen geven over de afluisterpraktijken van de GCHQ in de Duitse hoofdstad. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle wil met de Britten praten over documenten waaruit blijkt dat vanaf de ambassade in Berlijn dataverkeer is onderschept. Dat meldt persbureau AP.

De krant The Independent onthulde vandaag op basis van stukken van klokkenluider Edward Snowden dat de Britten een afluisterpost hebben op het dak van de Britse ambassade, op een steenworp afstand van de Reichstag, waar het parlement zetelt, en het Bundeskanzleramt, waar Angela Merkel kantoor houdt.

De Britse krant baseerde zich op NSA-documenten, luchtfoto’s en informatie over eerdere spionageactiviteiten in Duitsland.

Een paar weken geleden werd bekend dat de Amerikaanse National Security Agency de mobiele telefoon van Merkel heeft afgeluisterd.

De GCHQ zou samen met de VS “en andere partners” een netwerk van elektronische spionageposten onderhouden vanuit ambassades en diplomatieke gebouwen in heel de wereld. De posten onderscheppen dataverkeer in de gastlanden.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken liet in een verklaring weten dat het runnen van dergelijke afluisterstations in strijd is met het internationaal recht. De Britse ambassade geeft, net als de Britse overheid, geen commentaar.

Doet Nederland mee met de NSA?

Uit portretten die de New York Times en The Guardian publiceerden blijkt dat Nederland een van de ‘Nine Eyes’ is, landen waarmee de NSA intensief samenwerkt. Alleen het delen van gegevens met de landen in de ‘Five Eyes’, waaronder het Verenigd Koninkrijk, is intensiever.

Lees hier alvast een overzicht van de onthullingen die Snowden deed over de NSA.