‘Boetes voor zes banken wegens Euribor-schandaal’

Zes banken zouden een boete krijgen voor hun aandeel in het manipuleren van de Euribor-rente. Barclays blijft buiten schot, daar de bank de zaak aan het licht bracht.
Zes banken zouden een boete krijgen voor hun aandeel in het manipuleren van de Euribor-rente. Barclays blijft buiten schot, daar de bank de zaak aan het licht bracht. Foto ANP / EPA / Andy Rain

De Europese Commissie gaat morgen zes banken een boete geven wegens het manipuleren van de Euribor-rente. Vooralsnog zou er geen Nederlandse bank beboet worden.

Dat meldt Reuters op gezag van ingewijden. Volgens het persbureau kunnen Deutsche Bank, HSBC, RBS, Crédit Agricole, Société Générale en het door schandalen geplaagde JPMorgan een fikse geldstraf verwachten.

Barclays klokkenluider

Net als Libor wordt ook de basisrente Euribor door banken onderling bepaald. De instellingen zouden de tarieven echter onderling beïnvloeden, zodat er grotere winsten waren voor de handelaren.

De kartelwaakhond van de Commissie viel twee jaar geleden binnen bij banken die werden verdacht van het manipuleren van de Euribor-rente. Dat gebeurde nadat de Britse bank Barclays aan de bel trok. Ondanks de betrokkenheid van Barclays bij de manipulatie van Euribor, krijgt de bank als klokkenluider geen sanctie.

De Rabobank zat in de groep banken die de Euribor bepalen, maar stapte uit het panel nadat de fraude bekend werd. Daardoor is ING de enige bank die nog steeds bij de Euribor-groep zit. Reuters noemt geen van beide banken als instellingen die een boete krijgen.

Vorige week was de Rabobank nog in het nieuws wegens het manipuleren van de Libor-rente, waarna de bank voor 774 miljoen euro werd beboet.