Bewust eten is wel belangrijk, maar doe niet te gek

Illustratie Tab

Gezond eten

Ik ben het deels eens met Kris Verburgh over gezond leven en voeding (2 november, NRC). Maar wat mij stoort, is dat er niets in het stuk staat over interviews die hij gehouden heeft met de doelgroep(en) waarover hij spreekt. Met name over senioren waartoe ikzelf behoor. Ik beschouw mijzelf als een zeer vitale vrouw van 74 jaar. Ik geef danslessen, ben vrijwilliger, wandel, fiets en ski graag met familie en vrienden, maar eet gewoon. Al 50 jaar. Ik eet bruin brood, bruine rijst, aardappelen, soms vlees, redelijk veel groenten en fruit maar ook een borrel per dag en 2 sigaretten, een plakje cake, etc. Dit zie ik als goed eten. Als Verburgh op zijn 74e nog zo gezond is als ik met zijn dieet, reik ik hem de hand! Kortom, ik erger me aan de arrogantie van ‘junioren’ over wat er allemaal goed is voor mij zonder dat te testen. Dat bleek in ieder geval niet uit het interview. Nog ouder worden bijvoorbeeld, wie wíl dat?

Maartje Muskens

Rosanne Hertzberger wil in haar column ‘Vraatzucht’ onze ‘obsessie’ met voedsel afkraken, maar ze heeft eigenlijk niks te zeggen behalve ‘doe toch niet zo moeilijk’. Dat is jammer, want kritiek is heel gezond. Er zijn namelijk veel dingen waar we beter sceptisch tegenover kunnen staan. Rage-diëten, misleidende onderzoeken en misverstanden over wat ‘bio’ echt betekent, bijvoorbeeld. Met het overgewicht nog steeds in opmars en het nog steeds groeiende belang van duurzaamheid, is het duidelijk dat we bewust om moeten gaan met onze levensstijl. Helaas, de oplossing van Hertzberger blijkt ‘gewoon negeren’ te zijn. Van een wetenschapper had ik iets beters verwacht.

Mara Baker