‘Britten hebben eigen afluisterpost in Berlijn’

De Reichstag, thuis van het Duitse parlement. The Independent schrijft dat de Bundestag door Britse inlichtingendiensten in de gaten werd gehouden.
De Reichstag, thuis van het Duitse parlement. The Independent schrijft dat de Bundestag door Britse inlichtingendiensten in de gaten werd gehouden. Foto AP / Markus Schreiber

De Duitse regering wordt niet alleen in de gaten gehouden door de Amerikanen, maar ook door de Britten. Dat schrijft de krant The Independent vandaag. De Britse zusterorganisatie van de Amerikaanse National Security Agency, GCHQ, zou zelfs langer zijn doorgegaan met afluisteren dan de Amerikanen.

Beide inlichtingendiensten zouden luisterposten hebben gehad die gericht waren op het Duitse parlement. Dat blijkt uit documenten van klokkenluider Edward Snowden. De GCHQ zou samen met de VS “en andere partners” een netwerk van elektronische spionageposten onderhouden vanuit ambassades en diplomatieke gebouwen in heel de wereld. De posten onderscheppen dataverkeer in de gastlanden.

De Amerikanen hadden zo’n afluisternest boven op hun ambassade in Berlijn, op nog geen 150 meter van de Britse vertegenwoordiging. Vermoedelijk is die post vorige week ontmanteld. Dat om verdere schade aan de banden tussen Duitsland en de VS te voorkomen na onthullingen dat de NSA de mobiele telefoon van Bondskanselier Angela Merkel heeft afgeluisterd.

De Britten zouden echter hun eigen geheime afluisterstation hebben op een steenworp afstand van de Reichstag, waar het parlement zetelt, en de Bundeskanzleramt, waar Merkel kantoor houdt. De afluisterpost staat op het dak van hun ambassade, schrijft The Independent op basis van NSA-documenten, luchtfoto’s en informatie over eerdere spionageactiviteiten in Duitsland.

De Duitse Europarlementariër Jan Albrecht zegt dat de EU al uitleg had gevraagd aan de Britse premier David Cameron over de activiteiten van GCHQ. Tot nu toe is hij daar niet op ingegaan.

Twitter avatar JanAlbrecht Jan Philipp Albrecht Do #EU politicians and journalists really pose a threat to national security of the #UK? No! http://t.co/UN3OehtEFO #gchq #surveillance

Een woordvoerder van Cameron wilde niet reageren tegenover The Independent.

“Wij geven geen antwoord op inlichtingenvragen.”

NYT en Guardian: Nederland werkt intensief samen met NSA

Uit portretten die de New York Times en The Guardian publiceerden blijkt dat Nederland een van de ‘Nine Eyes’ is, landen waarmee de NSA intensief samenwerkt. Alleen het delen van gegevens met de landen in de ‘Five Eyes’, waaronder het Verenigd Koninkrijk, is intensiever.

Snel meer. Lees hier alvast een overzicht van de onthullingen die Snowden deed over de NSA.