Advocaat: staat moet mij betalen voor verdedigen Julio Poch

Geert-Jan Knoops zegt al 600 uur te hebben besteed aan de verdediging van de piloot, zonder vergoeding.

Advocaat Geert-Jan Knoops wil dat de Nederlandse staat gaat betalen voor de advocatenkosten van Julio Poch. De 61-jarige voormalige Transavia-piloot maakt in Buenos Aires deel uit van een groep van 67 verdachten die sinds vorig jaar in een massaproces terechtstaat op verdenking van misdaden gepleegd ten tijde van het laatste militaire bewind in Argentinië (1976-1983).

Vorige week verlengden de rechters in Argentinië het voorarrest van Poch, die al vier jaar vastzit, met nog een jaar. Advocaat Knoops zegt dat hij al zo’n zeshonderd uur heeft besteed aan de verdediging van Poch „zonder dat daar een financiële vergoeding voor rechtsbijstand tegenover stond”.

Poch werd op 22 september 2009 in Spanje opgepakt na zijn laatste vlucht voor zijn pensioen. Hij heeft de Nederlandse en de Argentijnse nationaliteit.

Knoops: „Normaal krijgt een Nederlandse gedetineerde een toevoeging van de staat. In het geval van Poch weigert minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) dit omdat er geen Nederlands belang zou zijn gemoeid met de verdediging van Poch. In juni heeft minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) laten weten dat onze inzet wel degelijk een Nederlands belang dient, maar Opstelten wil niet wijken.”

De advocaat heeft de kwestie afgelopen week wederom besproken op Buitenlandse Zaken. „Nederland heeft de juridische plicht bij te dragen aan de kosten. Het zou immoreel zijn om Poch nu in de steek te laten.”

Poch heeft ook nog een Argentijnse advocaat, Gerardo Ibañez. Hij wordt betaald door de stichting Justice for Julio Poch. De stichting krijgt donaties en zegt dat tot 2012 in totaal zo’n 48.000 euro is betaald.

In het massaproces tegen Poch zijn tot nu toe 200 van in totaal 850 getuigen gehoord. Dirk Lokhorst, voorzitter van de stichting Justice for Julio Poch, zegt te verwachten dat de aanklachten tegen Poch pas eind 2016 of begin 2017 aan de orde zullen komen.