Abstract met sexappeal

Gaan // expositie Mental mass Nieuw dakota T/m 17 november bij Nieuw Dakota, Amsterdam.

Overall, lasbril, sjekkie in de mond en een vlammend lasapparaat – kunst was arbeid voor André Volten (1925-2002). Staal en stoom. Hij maakte grote sculpturen van ijzeren balken, constructies die niets dragen. Die vormen een contrast met de expositie in Nieuw Dakota van ongenaakbare staalobjecten. Het lijken sieraden. Er staat een stoel van drie zilveren cirkels en zelfs een avondjurk die alleen te dragen is zonder bh. Abstracte evenwichtskunst met sexappeal. Maar die gladde schoonheid is misleidend. Volten was allesbehalve edelsmid en abstractie was een serieuze zaak. Zijn werk bleef overeind in de openbare ruimte, zoals zijn havenbeeld aan het IJ. Bestudeer dus binnen in Nieuw Dakota zijn schoonheidsbesef, en ga dan gauw naar buiten. Daar staat het echte werk.