152 muitende soldaten ter dood veroordeeld in Bangladesh

Een tank nadert de door muitende soldaten bezette compound in 2009. Voor hun deelname aan de opstand zijn vandaag 152 militairen ter dood veroordeeld.
Een tank nadert de door muitende soldaten bezette compound in 2009. Voor hun deelname aan de opstand zijn vandaag 152 militairen ter dood veroordeeld. ANP / EPA / Abir Abdullah

Voor hun rol tijdens een opstand in 2009 hebben 152 Bengaalse militairen vandaag de doodstraf gekregen. De uitspraak volgt op een massaproces waar 846 mensen voor waren aangeklaagd.

Dat meldt persbureau AP vandaag. De grenssoldaten kregen de doodstraf voor hun rol tijdens een opstand in 2009, waarbij tientallen commandanten het leven lieten. Naast de doodvonnissen kregen 161 mensen levenslang en is een groep van 262 veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 tot 10 jaar. 271 militairen zijn vrijgesproken.

Kritiek van mensenrechtenorganisaties

De opstand brak in 2009 uit in Dhaka en duurde twee dagen. 74 mensen kwamen om, waaronder 57 officieren. De rebellie verzuurde de verhoudingen tussen het leger en premier Sjeik Hasina toen zij onderhandelingen prefereerde boven een directe aanval.

Aanleiding voor de muiterij was ontevredenheid over de salarissen van de soldaten. Zo zou de verhouding tussen soldaat en officier uit balans zijn. Ook eisten de soldaten dat ze mee mochten op VN-missies, waar vaak een bonus op zit.

Het proces heeft veel kritiek gekregen van mensenrechtenorganisaties. Volgens Human Rights Watch zijn er 47 aangeklaagden in de cel omgekomen. Ook zouden de militairen weinig tot geen juridische hulp hebben ontvangen.

Veel onrust in Bangladesh

De uitspraak komt op een moment dat het al erg onrustig is in Bangladesh. Het land wordt getroffen door rellen waarbij sinds eind oktober al 18 mensen zijn omgekomen. Daarnaast ligt Bangladesh plat door een staking die maandag is begonnen. De oppositie eist dat Hasina aftreedt zodat er een overgangsregering komt die niet is gebonden aan een partij en het land voorbereidt op nieuwe verkiezingen.

Hasina wil juist wel dat een dergelijke overgangsregering uit leden van de partijen bestaat, inclusief die van de oppositie. De verkiezingen worden in januari gehouden.