Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Ze lijken sprékend

Dit zijn Amerikanen. Nou ja,in Iraanse ogen dan. Deze wassen beelden die Amerikaanse diplomaten moeten voorstellen– met Japans boyband-haar – staan in de voormalige Amerikaanse ambassade in Teheran.

Vandaag is het 34 jaar geleden dat de Amerikaanse gijzelingscrisis in Teheran begon. Extremistische studenten bestormden op 4 november 1979 de ambassade en hielden 52 Amerikanen 444 dagen lang gegijzeld uit protest tegen bemoeienis van de Verenigde Staten met de Iraanse revolutie. Bij de bevrijdingsactie van de ambassade kwamen acht Amerikanen om.

In de film Argo, die vorig jaar in die bioscoop draaide, is te zien hoe zes Amerikaanse diplomaten op de dag van de gijzeling wisten te ontsnappen. Deze zes konden uiteindelijk Iran ontvluchten.

Na de gijzeling, die veertien maanden duurde, verbraken de VS de diplomatieke banden met Iran en verlieten ze de ambassade. Dat biedt dan weer mogelijkheden voor dit soort tentoonstellingen.