Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

YouTube Music Awards: vliegende violiste en nieuwe clip Arcade Fire

Greta Gerwig bij de Youtube Music Awards
Greta Gerwig bij de Youtube Music Awards Still uit videoclip Afterlife / Vimeo

De eerste uitreiking gisteren van de Youtube Music Awards, gebaseerd op publieksstemmen, mocht dan chaotisch en rommelig verlopen, voor muziekfans was het toch genieten.

Er was gekkigheid, er waren tranen van Lady Gaga, er was Win Butler die een Kanye Westje deed bij Taylor Swift en er was Spike Jonze die de dance moves van Greta Gerwig in één take opnam voor Arcade Fire’s Afterlife.

De grootste verrassing van de avond, die bij menigeen enigszins de wenkbrauwen deed optrekken, was dat Eminem werd uitgeroepen tot beste artiest van 2013. Alhoewel, helemaal toeval kan het niet zijn, de rapper zijn nieuwe plaat Marshall Matters LP 2 - opvolger van het legendarische album uit 2000 - komt naar verwachting morgen uit. Kennelijk wordt hij er door de fans bij voorbaat al voor beloond.

http://youtu.be/hP0r3bzdj9k

Lady Gaga trok met 220.000 de meeste kijkers toen ze een intense vertolking van haar nieuwe nummer ‘Dope’ ten gehore bracht inclusief tranen. Ook het optreden van violiste Linsey Sterling trok aandacht toen ze al spelend op de viool door de lucht zweefde. Zij en Pentatonix kregen met Radioactive een award voor Cover van het Jaar.

Op enthousiasme kon ook actrice Greta Gerwig (Greenberg) rekenen, die zoals gezegd vrolijk rondsprong over het toneel zodat Spike Jonze (Where The Wild Things Are, Being John Malkovich) de videoclip voor Afterlife kon opnemen terwijl Arcade Fire het nummer live stond te spelen:

Arcade Fire - Afterlife from Normal Person on Vimeo.

En zo’n avond kan natuurlijk niet zonder een relletje. Op het moment dat Taylor Swift de award kreeg als YouTube-fenomeen van het jaar voor haar liedje ‘I Knew You Were Trouble’ greep Arcade Fire-zanger Win Butler de microfoon en interrumpeerde Swift a la Kanye West vorig jaar door te zeggen dat ‘Harlem Shake’ had moeten winnen.

Toch deed het een beetje gekunsteld aan allemaal, concludeert Techcrunch in een recensie van de avond. De avond was low profile, en grappig om naar te kijken. Er was geen enkel script zeiden presentatoren Jason Schwartzman en Reggie Watts. Maar dat was dan misschien juist de reden dat het ondanks alle inspanningen een ‘must-see/must-tweet’-moment miste.

Bekijk hier de hoogtepunten van de uitzending na.