Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Film

Waarom wordt dit unieke brutalistische gebouw gesloopt? Is het mislukt?

Prentice Women’s Hospital in hartje Chicago op archiefbeeld.
Prentice Women’s Hospital in hartje Chicago op archiefbeeld. Bron The Absent Column

Een interessant staaltje postmodern brutalisme. Het voormalige Prentice Women’s Hospital in de binnenstad van Chicago. Jarenlang is om behoud van het betonnen gebouw uit 1975 van architect Bertrand Goldberg gestreden. Tevergeefs; het wordt gesloopt. Maar waarom eigenlijk?

Modernistische architectuur heeft het moeilijk, zo toont de documentaire The Absent Column over de strijd die werd gevoerd rond het Prentice Women’s Hospital. Prominente architecten pleitten voor behoud van het unieke negen verdiepingen tellende gebouw, maar eigenaar Northwestern University wilde het slopen. Reden? De universiteit wilde een nieuwe medische onderzoeksfaciliteit op deze plek.

Hoe anders was het in 1975, toen het bureau van Goldberg bekroond werd vanwege het ‘cutting edge’ ontwerp. Anno 2013 wordt het neergehaald (foto’s). Heeft modernistische architectuur niet langer bestaansrecht? Wie bepaalt de toekomst van het verleden?

De documentaire The Absent Column ging in première op het Durban Film Festival in Zuid-Afrika en werd ook getoond op de architectuur filmfestivals in Rotterdam en New York. Sinds een week staat de film in z’n geheel online.

Verder lezen? Lees op het blog Failed Architecture een interview met filmmaker Nathan Eddy.