Waar is rsi gebleven?

Dertien jaar geleden hadden velen last van rsi. Nu hoor je er nauwelijks meer over. Is het echt verdwenen?

None

Vroeger had iedereen er last van, maar nu lijkt het te zijn verdwenen. Was rsi een hype of hebben we nog steeds pijn? Rsi staat voor repetitive strain injury. Allard van der Beek, onderzoeker en hoogleraar epidemiologie van arbeid en gezondheid aan het EMGO Instituut en het VU Medisch Centrum, heeft het antwoord.

Waar is rsi gebleven?

„Rsi was rond de eeuwwisseling een hype in Nederland. Kleine klachten aan hand, nek of schouder werden snel langdurige kwalen waardoor je moest stoppen met het werk dat je deed. Mensen wisten nog niet van de voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen en werkten bij beginnende pijn gewoon door. Daardoor werd het probleem alleen maar erger. Tegenwoordig weten we wat je kunt doen om rsi te voorkomen en zit iedereen relatief netjes achter de computer. Als je nu last krijgt, ga je even iets anders doen. Bovendien wordt er door bedrijven beter gelet op de werkomstandigheden voor het personeel.”

Maar hebben we dan minder rsi?

„Nee, uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het CBS blijkt dat de klachten door de jaren heen gek genoeg hetzelfde zijn gebleven. Rond de 37 procent van de werkende mensen heeft zo nu en dan last. Dat percentage was in 2000 hetzelfde als in 2011. Opvallend is dat door de jaren heen steeds meer ondervraagden het niet nodig vinden dat hun werkgever maatregelen neemt tegen rsi, omdat het op hun werkplek niet zou spelen. Het label rsi wordt vandaag de dag minder snel op de problemen geplakt. Als mensen pijn voelen, passen ze hun houding aan. Je kijkt wel uit, want als je eenmaal last krijgt, ga je de pijnlijke plek ontzien en belast je weer andere delen van het lichaam. Je komt dan in een vicieuze cirkel waar je echt niet in wilt zitten.”

Hebben we nu andere klachten die in de mode zijn?

„Tegenwoordig komt een burn-out relatief veel voor. Mensen willen namelijk steeds meer in het leven. Vooral bij jonge vrouwen zie je het vaak. Die willen een carrière, een kind en in het weekend ’s avonds nog leuke dingen doen. Dat breekt je op. Het lijkt een trend, maar als het alleen een modeverschijnsel zou zijn, zou je denken dat er niks aan de hand is, maar dat is ook weer niet zo. En als het waar is wat onlangs in NRC Handelsblad stond, dat langdurig zitten dodelijk is, dan hebben we een probleem, want veel mensen hebben een zittende baan.”

    • Liza Titawano