Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Voor kwakzalvers en uitvinders

‘Ik had nergens zin in. Ook niet in fietsen. Toen kwam Hij in mijn leven. Ik voel me energiek en voldaan. Sinds ik Hem ken, en dat is nu zes weken, ga ik zaterdagochtend met veel zin naar de markt om watermeloen en ananas te kopen en mango’s en druiven.”

Een getuigenis. Het fruit van de markt komt mogelijk wat eigenaardig over. Er staat zelfs bij dat het 1,5 kilo druiven zijn, elke zaterdagochtend en dat al het fruit bijeen de bekeerling nog geen tientje kost. Het heeft te maken met wie zes weken geleden in zijn leven kwam. Nee niet wie, maar wat. Een blender. In de doos waarin de machine wordt geleverd zit een papier waarop de anonieme getuigenis staat afgedrukt. Naast de tekst een foto van een grijnzende oude heer die de blender omhelst.

Een keukenmachine kan handwerk overnemen en tijd schelen. Dan blijft men eten wat men altijd al maakte. Taarten en stamppot. Maar er zijn machines die inspireren tot uitvindingen en nieuw eten. De hogesnelheidblender met zijn krachtige motor (fabrikant zegt 2,28 pk) is er zo een. De Montana Mark 1, vorige week al gesignaleerd in deze rubriek. Uitvinding: garnalenbisque zonder een grammetje afval. De blender slaat garnalenkoppen en pantsers of hele garnalen zo fijn dat de soep niet door een zeef hoeft. Je eet de rijkste bisque ooit. Garnalenpantsertjes zijn gebouwd met kalk. En kalk is goed voor het onderhoud van mensenbotten. Dus! Dus wat?

Tot nog niet zo lang geleden dachten gewone mensen en geleerden dat nuttige stoffen in voedsel mensen vanzelf tot dienst zijn als men ervan eet. IJzer in spinazie bijvoorbeeld. Het bleek niet te kloppen. Aan nuttige stoffen in voedsel heb je alleen wat als je lijf en bevriende bacteriën die erin wonen, ze eruit weten te halen en doorgeven aan organen. We halen meer ijzer uit doperwten dan uit spinazie. Moeizaam wordt beetje bij beetje vastgesteld wat voedsel in en met een mens doet. Voedingswetenschappers hebben een veel minder grote mond dan in de tweede helft van de vorige eeuw.

Het weerhoudt fabrikanten en handelsondernemingen in keukengerei er niet van de dokter uit te hangen. En elkaar even schaamteloos na te apen als tegen te spreken. Een langzame sapwringer beschadigt minder vitamines omdat er minder wrijvingswarmte optreedt. Dat zegt de fabrikant van de sapmachine Angel. En: Angel maakt voedsel tot medicijn. En de supersnelle blender? Komen meer vitaminen mee vrij, niks te maken met wrijvingswarmte. En, ja hoor, ook de blender maakt van voedsel „een natuurlijk geneesmiddel”. Machines voor kwakzalvers, denk ik bij de kletskoek in de bijsluiters. Maar het is excellent uitvindergereedschap voor heidense culinairen.

Wouter Klootwijk schrijft wekelijks op deze plek over eten en keukenbenodigdheden.