Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Vier Somaliërs aangeklaagd vanwege hulp aan militanten Westgate-aanval

Een rechtbank in Kenia heeft vandaag vier mannen van Somalische komaf aangeklaagd voor “terroristische” misdrijven voor de hulp die zij aan Al-Qaeda gelieerde militanten boden tijdens de aanval op het Westgate-winkelcentrum in Nairobi in september. Bij die aanval kwamen meer dan zestig mensen om het leven.

De binnenkant van het Westgate-winkelcentrum. De schade is duidelijk zichtbaar.
De binnenkant van het Westgate-winkelcentrum. De schade is duidelijk zichtbaar. Foto EPA

Een rechtbank in Kenia heeft vandaag vier mannen van Somalische komaf aangeklaagd voor “terroristische” misdrijven voor de hulp die zij aan Al-Qaeda gelieerde militanten boden tijdens de aanval op het Westgate-winkelcentrum in Nairobi in september, meldt persbureau Reuters. Bij die aanval kwamen meer dan zestig mensen om het leven.

Het zijn de eerste aanklachten in verband met de aanval op het winkelcentrum. De vier zijn onder andere aangeklaagd vanwege het bieden van hulp, het helpen bij het schuilen en het verstrekken van valse documenten aan de vermeende schutters van Al-Shabaab. Ook zouden ze volgens de BBC illegaal in Kenia zijn geweest. De mannen hebben allen gezegd onschuldig te zijn.

Eind september drong een nog onbekend aantal militanten het luxueuze Westgate-winkelcentrum binnen om vervolgens om zich heen te schieten en met granaten te gooien. De aanslag werd opgeëist door de Somalische militantenbeweging Al-Shabaab. Het zou een vergelding zijn voor de invasie in Zuid-Somalië door Kenia, twee jaar geleden.

Aanval leek anders dan aangenomen

Lang werd aangenomen dat de aanval dagen leek te duren en dat de terroristen al die tijd verschillende mensen gegijzeld hielden. Maar uit een reconstructie van camerabeelden zou vorige maand zijn gebleken dat de aanval al na een paar uur bekeken was. In plaats van de gijzelingen vonden er vuurgevechten tussen het leger en de politie plaats, net als plunderingen door militairen.

Ook over het aantal terroristen blijft onduidelijkheid. De regering sprak tijdens de dagen van de aanval over tien tot vijftien gijzelnemers. Op videobeelden zijn echter maar vier daders te zien.