Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vier miljoen mensen krijgen vandaag Alertbericht op de telefoon

Dit jaar zendt de overheid in totaal drie controleberichten uit; eerdere berichten werden verstuurd op 4 februari en 6 mei.
Dit jaar zendt de overheid in totaal drie controleberichten uit; eerdere berichten werden verstuurd op 4 februari en 6 mei. Foto ANP / Lex van Lieshout

De overheid stuurt vandaag een NL-Alert-controlebericht uit, tegelijkertijd met de maandelijkse sirenetest. De bedoeling is dat vier miljoen Nederlanders dit bericht op het middaguur op hun mobiele telefoon ontvangen.

Dat wordt gemeten via een representatieve steekproef waarvan de resultaten eind november wordt verwacht. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen.

Zo werd vorige week in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe een NL Alert uitgestuurd om te waarschuwen voor de zware herfststorm. Mensen werd vanwege het gevaar voor omvallende bomen aangeraden binnen te blijven.

Alle populaire telefoons kunnen het ontvangen

NL-Alert werkt op basis van zogeheten cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt het anonieme alerteringssysteem ook als het telefoonnetwerk overbelast is. Naam en telefoonnummer zijn onnodig voor de verzender en blijven dus onbekend. Alle aanbieders van mobiele telefonie ondersteunen NL-Alert.

Vrijwel alle toestellen van populaire merken, zoals Samsung, HTC en de nieuwste iPhones, kunnen het ontvangen. Wie het bericht vandaag niet ontvangt heeft zijn telefoon niet goed ingesteld of heeft een toestel dat niet geschikt is voor dergelijke alerts. Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen, maar sommige types moeten handmatig worden ingesteld. Volgend jaar zendt de overheid twee controleberichten uit. (Novum)