Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Taal

Vier keer de goede kant van internet

Clive Thompson meent dat nieuwe digitale technologieën onze cognitieve vermogens op vier manieren veranderen. En, mits goed ingezet, verbeteren. In Smarter than you think beschrijft hij de volgende vier mechanismen:

Eén: oneindige opslag. Nieuwe digitale technologieën geven ons een vrijwel eindeloos extern geheugen. Daar kunnen we ons voordeel mee doen, mits we de toegang tot dat geheugen goed organiseren en de kennis goed doorzoekbaar maken.

Twee: publiek denken. Dat is het vermogen om onze gedachten te delen en hardop te denken in een groep. Je ideeën uitspreken, samen brainstormen, commentaren van anderen gebruiken: het levert vaak sneller betere resultaten op, betoogt Thompson. En het kan allemaal op blogs, fora en in Whatsapp-groepen.

Drie: nieuwe vormen van geletterdheid. Nieuwe technologie geeft ons nieuwe talen, zoals video, infographics, games, foto’s. Je leert soms sneller van een filmpje dan van een leerboek. Soms werkt een interactieve database beter dan een uitleg in tekst. Wie op het juiste moment kiest voor de juiste taal, kan veel efficiënter kennis overdragen en problemen oplossen, is het idee.

En vier: wat Thompson ‘ambient awareness’ noemt, wat zoiets is als omgevingsbewustzijn. Door de duizenden, miljoenen statusupdates en twitterberichten die we verwerken, kunnen we een soort zesde zintuig ontwikkelen voor hoe het gaat met de mensen om ons heen. We leren onbewust wat het ritme van het leven van onze vrienden op afstand is, en merken, zonder precies te weten waarom, wanneer het niet goed met ze gaat.