Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Auto- en motorsport

Vettel nadert in Abu Dhabi nieuwe records

Voor Sebastian Vettel was de zege van gisteren de 37ste uit zijn loopbaan.
Voor Sebastian Vettel was de zege van gisteren de 37ste uit zijn loopbaan. Foto AFP

Er staat dit seizoen geen maat op Sebastian Vettel. De Duitse autocoureur schreef gisteren ook de Grand Prix van Abu Dhabi op zijn naam.

Voor de viervoudig wereldkampioen was dat de zevende achtereenvolgende zege in de Formule 1. Daarmee evenaarde de coureur van Red Bull het record van zijn landgenoot Michael Schumacher. Die zette negen jaar geleden eenzelfde zegereeks neer.

Vettel toonde zich in de Verenigde Arabische Emiraten vereerd over het feit dat hij Schumachers record evenaarde. „Ik herinner me dat ik als kind naar de Formule 1 keek, toen Michael Schumacher voor Ferrari het veld domineerde”, zei Vettel na afloop tijdens zijn persconferentie. „Records zijn niet erg belangrijk voor mij, maar tegelijkertijd maakt dit me wel heel erg trots.”

Vettel, die vorige week al met een zege in India voor de vierde keer op rij wereldkampioen was geworden, blijft daarmee op koers voor een opmerkelijk record. De Italiaan Alberto Ascari won in 1952-’53 liefst negen races op rij in de Formule 1. Vettel heeft dit seizoen nog de races in de Verenigde Staten en Brazilië om dat record te evenaren.

In Abu Dhabi vertrok Mark Webber van poleposition, maar de Australiër moest zijn leidende positie al in de eerste bocht afstaan aan zijn ploeggenoot, die in het vervolg van de race een comfortabele voorsprong opbouwde. Vettel finishte uiteindelijk ruim een halve minuut voor Webber.

Het was voor de 26-jarige Duitser alweer de elfde overwinning van het seizoen en de 37ste uit zijn loopbaan. Schumacher won in 2004 liefst dertien races in één seizoen, nog steeds een record.

Achter beide Red Bull-coureurs werd de Duitser Nico Rosberg van Mercedes derde, voor Romain Grosjean (Lotus) en Fernando Alonso (Ferrari).

De Nederlander Giedo van der Garde, die in de kwalificaties de negentiende tijd had neergezet, finishte in zijn Caterham als achttiende op het Yas Marina Circuit. Daarmee bleef hij zijn Franse stalgenoot Charles Pic en beide Marussia-rijders voor. De laatste twee races was de Nederlandse coureur vroegtijdig uitgevallen.

Het Formule 1-circus wordt op 17 november vervolgd in Austin (Texas). Het seizoen wordt een week later afgesloten met de Grote Prijs van Brazilië, op het circuit van São Paulo.