Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Toekomst Groningen Airport Eelde somber’

In april van dit jaar werd het eerste vliegtuig op de nieuwe landingsbaan verwelkomd tijdens de officiële opening van de verlengde start- en landingsbaan op vliegveld Eelde.
In april van dit jaar werd het eerste vliegtuig op de nieuwe landingsbaan verwelkomd tijdens de officiële opening van de verlengde start- en landingsbaan op vliegveld Eelde. Foto ANP / Remko de Waal

De toekomst van Groningen Airport Eelde ziet er somber uit. Een kostendekkende exploitatie van het vliegveld is niet, of pas op zeer lange termijn mogelijk. Dat concludeert de Noordelijke Rekenkamer in een vandaag gepubliceerd onderzoek naar de financiële situatie van het vliegveld.

Het negeren van de economische realiteit en een gebrek aan sturing heeft de financiële continuïteit van de luchthaven verder onder druk gezet, concludeert de rekenkamer. Ook het ‘dunbevolkte achterland’ en concurrentie van andere vliegvelden maken het er niet makkelijker op voor Groningen Airport Eelde.

De provincies Groningen en Drenthe, die belangrijke aandeelhouders van de luchthaven zijn, bemoeien zich te weinig met de luchthaven. Ze beriepen zich steeds op ‘gedateerde en rooskleurige toekomstverwachtingen’ en negeerden de economische realiteit.

De rekenkamer adviseert de provinciebesturen met de Provinciale Staten in debat te gaan over het nut en de noodzaak van het vliegveld. Eerder gingen Gedeputeerde Staten zo’n debat steeds uit de weg, ondanks toenemende zorgen bij de Statenleden. (Novum)