Techniek wordt in onze levens belangrijker

Vier leerlingen van het Utrechtse Gerrit Rietveld College.
Vier leerlingen van het Utrechtse Gerrit Rietveld College. Foto’s Bob van der vlist

Sisko Derks (17) 5 VWO, Gerrit Rietveld College (technasium)

‘Ik fiets iedere dag anderhalf uur naar school, dan kom ik langs drie andere middelbare scholen. Het Technasium was voor mij een bewuste keuze: ik ben dyslectisch en wist zeker dat ik niets met taal ging doen. Ik ben ook best goed in natuurkunde. Het is niet zo dat ik alleen maar met techniek bezig ben. Ik speel ook veel gitaar. Techniek wordt wel steeds belangrijker in onze levens, dat merk je gewoon. We krijgen volgend jaar een nieuw schoolgebouw en ik hoorde dat er dan ook een tabletsysteem wordt geïnstalleerd. Sommige mensen zeggen dat de oude technologie verdwijnt, dat het outdated wordt. Ik denk van niet. Bepaalde dingen zoals boeken en radio worden minder gebruikt, maar ze houden wel hun charme. Oude technologie is vaak ook betrouwbaarder. Smartphones zijn bijvoorbeeld na een dag leeg, maar een oude mobiel kan wel een week mee.

Je leert op het Technasium heel erg ondernemend te zijn. Ik weet zeker dat dat helpt als je zelf iets gaat opzetten. Een droombaan heb ik niet, wel een droom. Dat is om zelf een bedrijf te beginnen. Waarin weet ik nog niet.”

    • Anne-Martijn van der Kaaden