Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

‘Stroomuitval door test noodstroom - publieke omroep wist van niets’

De redactie van de NOS zat gisteravond rond half twaalf in het halfduister te werken.
De redactie van de NOS zat gisteravond rond half twaalf in het halfduister te werken. Screenshot NOS.nl

De stroomuitval bij de publieke omroep gisteravond laat, werd veroorzaakt door een test van de noodstroomvoorziening. Maar de omroepen op het Mediapark in Hilversum wisten helemaal niet dat er een test op de agenda stond, schrijft NOS.nl.

Voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zei vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal:

“De test was bij ons niet bekend en daardoor konden we ons niet voorbereiden op een noodscenario. Het is dramatisch. De aggregaten pakten het niet op toen de stroom uitviel en dat is vreemd. We gaan nu kijken wat er precies gebeurd is.

Netbeheerder Liander heeft gezegd dat de stroomuitval het gevolg is van een test en komt met een rapport over de oorzaak.

Door de stroomstoring waren uitzendingen van de publieke omroep niet te ontvangen. De tv-uitzending van NOS Studio Voetbal ging verder in het schemerduister. Rond 23.00 uur gingen alle publieke radio- en tv-zenders uit de lucht. Na een half uur waren Radio 1, 3FM en Radio 4 weer te ontvangen, drie kwartier later gevolgd door Radio 2, Radio 5, en tv-zender Nederland 1. Nederland 2 en Nederland 3 waren vanmorgen weer in de lucht.

Het was de grootste stroomstoring op het Mediapark in lange tijd.