Strakke Chopin mist dolle humor

None

Het grootste verschil tussen de moderne pianocultuur en die van de negentiende eeuw is de professionalisering. Werd pianospelen vroeger nog geassocieerd met vrije tijd, vermaak en amateurisme, tegenwoordig zijn pianisten vaak afgerichte topsporters die perfectie boven alles stellen. Eén zo’n briljante perfectionist is Rafal Blechacz (1985), het Poolse supertalent dat in 2005 het Chopin Concours in Warschau won. Op deze nieuwe cd etaleert hij volop zijn eminente klankbeheersing en onberispelijke techniek. Zijn spel is energiek en vol van drama, maar Chopins Polonaises moeten het juist hebben van grilligheid en dolle humor. Zonder tempoverschillen, impulsieve invallen en grapjes klinken ze snel monotoon, en precies dat is het gevolg van Blechacz’ sportieve, anti-excentrieke spel. Met strakke interpretaties ontlokt hij zijn luisteraar bewondering, maar slechts zelden een glimlach.

Bas van Bommel

    • Bas van Bommel