Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

Storing tv: omroep wist niets van test

De publieke omroep was vooraf niet op de hoogte gesteld van een test met de noodstroom, waardoor de gisteravond na elf uur alle publieke radio- en tv-zenders op zwart gingen.

Dat zei Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van koepelorgaan NPO, vandaag in het Radio 1 Journaal.

Radio 1 en Nederland 1 zijn de rampenzenders: bij nationale rampen behoren die zenders te allen tijde in de lucht te blijven, als baken in de nacht. Een woordvoerder van NPO: „Dit had niet mogen gebeuren. We willen dit tot op de bodem uitzoeken.”

Elektriciteitsbedrijf Liander noemt een test met het noodaggregaat op het Mediapark als oorzaak, maar zegt daar niet verantwoordelijk voor te zijn. De test zou volgens Liander zijn uitgevoerd door de beheerder van het Mediapark. De beheerder was niet bereikbaar voor commentaar. Hagoort noemt de test een merkwaardige verklaring omdat de publieke omroep over acht noodaggregaten beschikt, die de uitzendingen juist twintig minuten moeten veilig stellen.

De storing begon rond 22.40 uur. In Studio Voetbal viel het licht uit, de uitzending ging door bij kaarslicht. Rond elf uur gingen alle zenders op zwart. Of eigenlijk: op groen. Na een half uur waren Radio 1, 3FM en Radio 4 weer te ontvangen, drie kwartier later Radio 2, Radio 5, en Nederland 1. Nederland 2 en 3 keerden vanochtend pas terug.