Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Sterrenband is gemotiveerd kwartet in balans

Niet zelden zijn allstarbands marketingfuiken, bedacht voor cd’s en tournees waarin gemakzucht op de loer ligt. De combinatie van grote namen die het ‘wel gezellig hebben’, maar muzikaal weinig diepte bereiken. Zo niet het Prism-kwartet van de vermaarde akoestische bassist Dave Holland. Ook een weliswaar recent gevormde combinatie van stevige muzieknamen: Kevin Eubanks – jarenlang muzikale sidekick in The Tonight Show, de meesterlijke jazzpianist Craig Taborn en de soepel drummende Eric Harland, maar het is een gemotiveerd kwartet in balans.

Met gezamenlijke bijdragen voor de cd Prism liet jazzveteraan Holland (67) misschien wel voor het eerst na zijn werk bij Miles Davis een eígen open jazzrocksound horen: zijn ‘ingeplugde’ jazzband kende een gierende elektrische gitaar en stuwende bas, vrije keyboards, drukke drumpatronen en logische vertrekpunten voor solo’s. Soms vettig, zoals in A Good Day, met diepe grooves, dan weer introspectief mooi; een rauw trekkende gitaar en verhalende ‘walkin’ bas in The Empty Chair, een weemoedig blues voor Hollands overleden vrouw. Ontspannen namen ze de tijd: vier songs voor de pauze en nog enkele daarna. Holland, nooit dominant, wel de glimlachende opstuwende leider, hield de spanningsboog in stand. Steeds liet hij de stukken van karakter veranderen, de opwinding geleidelijk opvoerend.

Amanda Kuyper