Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Joeskov verpulvert record op drie kilometer en bedreigt Kramer

Hoe één trainingswedstrijdje op de drie kilometer de hele schaatswereld in verwarring bracht. De Rus Denis Joeskov verpulverde zaterdag in Calgary het wereldrecord op deze incourante afstand. Acht jaar geleden kwam de Noor Eskil Ervik tot een tijd van 3.37,28. Nu stond daar achter de naam van Joeskov plotseling 3.34,37. Een formidabele tijd, na haast voor onmogelijk gehouden rondjes van 27 (vier keer) en 28 (drie) seconden.

Maar een officieel wereldrecord was het niet. De ‘drie’ wordt vooral als trainingswedstrijd gereden, niet bij de grote toernooien. Ook de races in Calgary van afgelopen weekeinde – een week voor de eerste wereldbekerwedstrijd – golden niet als officiële wedstrijd. Dopingcontrole ontbrak. Dus werd de toptijd van Joeskov niet erkend.

Maar het grote rekenen begon meteen. Vooral omdat Joeskov in zijn wonderrace veel harder reed dan zelfs Sven Kramer ooit deed. De Fries kwam in 2007 tijdens zijn wereldrecordrace op de vijf kilometer (6.03,32) na drie kilometer door in 3.37,15. Sneller dan het wereldrecord van Ervik. Maar lang niet zo snel als Joeskov. Tel bij 3.34,37 nog eens vijf rondjes van 30 seconden op en de Rus komt wel heel dicht in de buurt bij het record van Kramer. Wordt hij in februari een serieuze bedreiging bij de Spelen in Sotsji?

Joeskov (24) maakte eind vorig seizoen naam met het winnen van een wereldbeker en de wereldtitel op de 1.500 meter. In de jeugd gold hij als toptalent, tot de internationale schaatsunie ISU hem in 2007 voor vier maanden schorste wegens het gebruik van marihuana. In eigen land duurde de straf nog langer, door een conflict met de Russische bond. Tot 2011 reed hij geen wereldbekerwedstrijden.

Zijn trainer Kosta Poltavets vergelijkt Joeskov qua aanleg met Ids Postma, oud-topper op de schaatsmijl. Maar ‘stiekem’ reed Joeskov vorig jaar bij de WK afstanden in Sotsji ook al naar de vierde plaats op de vijf kilometer. Interessant, de vijf kilometer van Kramer en Joeskov volgende week in Calgary.