Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Ronald Koeman hoeft niet verder te zoeken: de ideale reserve-Pellè heet Mitchell te Vrede

Zonder Graziano Pellè won Feyenoord gisteren van Cambuur. Mitchell te Vrede bleek een prima alternatief.

Als Feyenoord zonder Graziano Pellè moet aantreden, raakt het al gauw een beetje in de war. De Italiaanse spits is normaal gesproken de belangrijkste speler van Feyenoord – niet alleen vanwege zijn doelpunten, maar ook als aanspeelpunt.

Vorig seizoen haakte Feyenoord zelfs af in de titelstrijd in een wedstrijd waarvoor Pellè was geschorst. Uit bij Heerenveen koos coach Ronald Koeman voor middenvelder Lex Immers als ‘valse’ spits. Het experiment mislukte; Feyenoord verloor met 2-0.

Gisteren, uit bij Cambuur, kon Koeman kiezen uit liefst twee reservespitsen als vervanger voor Pellè, die vorige week tegen Heracles rood had gekregen voor een kopstootbeweging. De Zweed Samuel Armenteros heeft de bal graag aan de voet om een actie te maken. De andere optie, Mitchell Te Vrede, lijkt in zijn doen en laten wat meer op de Italiaan. Hij is lang, kopsterk en houdt de bal goed vast.

Koeman koos voor Armenteros. Maar na zeventig minuten vruchteloos geploeter bleek de Zweed, afgelopen zomer gehuurd van Anderlecht, meer af- dan aanspeelpunt. Twintig minuten voor tijd mocht Te Vrede het proberen. Hij bracht meteen rust in het Rotterdamse aanvalsspel. En na een minuut of vijf kopte hij de beslissende 2-0 binnen, op aangeven van Ruben Schaken. Immers had vlak voor rust de 1-0 gemaakt.

Koeman hoeft niet verder te zoeken naar een stand-in voor Pellè: zijn naam is Te Vrede. Zelf snapt de 22-jarige spits best dat die vergelijking wordt getrokken, zegt hij na afloop van de wedstrijd. „We zijn beiden groot en kopsterk. Maar er is wel een verschil: Pellè speelt meer in de punt, ik ben wat beweeglijker.”

Te Vrede kent de Italiaan al van hun gezamenlijke tijd bij AZ. In het seizoen 2010-2011 was de spits uit Amstelveen net bij de selectie gekomen. Pellè speelde al een tijdje in Alkmaar, maar zat niet altijd bij de selectie. Bij Jong AZ troffen de twee spitsen elkaar.

Vorig seizoen ontmoetten ze elkaar weer, nu bij Feyenoord. Maar waar Pellè uitgroeide tot de onbetwiste aanvalsleider van de Rotterdamse club, verliep Te Vredes debuutseizoen niet naar wens. De eerste vier maanden kampte hij met een liesblessure. Daarna mocht hij uitsluitend meedoen met Jong Feyenoord. Uiteindelijk kwam hij precies één keer in actie voor het eerste elftal. Thuis tegen NAC (1-0), de laatste wedstrijd van het seizoen, viel hij in de laatste minuut in voor Pellè.

In de oefenwedstrijden in de aanloop naar dit seizoen was Te Vrede topscorer van Feyenoord. Maar toen het seizoen begon, stond Pellè weer in de basis. Te Vrede vroeg zich af of het niet beter zou zijn om verhuurd te worden. Maar bij Feyenoord blijven heeft ook voordelen, aldus de spits. „Ik word beter door te trainen met Pellè, en het is heel leerzaam om jezelf op de training staande te houden tegen Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij.”

Pellè is nog één duel geschorst. Misschien staat Te Vrede volgende week in de basis, maar daarna zal hij toch weer op de bank moeten plaatsnemen. Geen probleem, zegt hij. „Ik ben gretig, ook als ik op de bank zit.”