Roken is het enige wat ik mezelf gun

Marijn Ophorst (35) is softwareprogrammeur Hij heeft zijn eigen bedrijf, Sensi Media, waar drie mensen werken Marijn is single en woont in een koophuis

None

‘Programmeren heb ik mezelf geleerd. Ik vond het van jongs af aan fascinerend dat je een apparaat instructies kan geven en dat het dan doet wat jij wilt. Mijn eerste klus was voor de boekhandel waar ik werkte, die heb ik helpen automatiseren. Vanaf toen was ik programmeur, en uiteindelijk kwam ik bij Ilse Media te werken. In 2008 kreeg ik de kans een aantal Ilse-sites over te kopen, onder meer het sociale netwerk CU2, en daarmee ben ik mijn eigen bedrijf gestart. Ik heb op dit moment drie mensen in dienst. We specialiseren ons in de complexere interactieve websites: sociale media en webshops, bijvoorbeeld. We werken zowel voor kleine start-ups als voor grote merken. Onze laatste klus was het bouwen van myboodle.com, een nieuwe jongerencommunity.

„Ik zie mezelf niet meer voor een baas werken, want de vrijheid van het ondernemen vind ik veel te leuk. Ik bepaal nu zelf of ik een klant wel of niet aanneem, en hoe dingen technisch opgelost moeten worden. Ja, ik ben eigenwijs – zoals de meeste programmeurs. Ze zeggen weleens: ‘zet twee programmeurs in een kamer en je hebt drie meningen’.

„Ons uurtarief is alweer een tijdje 85 euro. Ik denk dat we volgend jaar naar 90 gaan. Vanwege inflatiecorrectie en ook gewoon omdat we het waard zijn. De laatste tijd zit er gelukkig weer een stijgende lijn in het bedrijf. Wie weet kan ik in de toekomst mijn maandsalaris verhogen, dat zou fijn zijn. Want het is geen vetpot nu. Ik zou er graag zo’n 300, 400 euro netto per maand op vooruit gaan.”