Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Rechtszaak tussen apotheken en Achmea over medicijnprijzen

Foto ANP / Koen Suyk

Twintig Amsterdamse apotheken proberen deze week via de rechter zorgverzekeraar Achmea te dwingen voortaan een hogere vergoeding te geven voor geneesmiddelen. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend.

Het zou de eerste keer zijn dat zorgverleners naar de rechter stappen voor een geschil met een verzekeraar.

De rechtszaak draait juridisch om de vraag of Achmea contactbreuk pleegt door eerder gemaakte afspraken over het vergoeden van geneesmiddelen niet na te komen. Achmea kijkt bij het vergoeden van geneesmiddelen naar wat de verzekeraar als ‘redelijk’ beschouwt, ongeacht of het bedrag voldoende is voor apothekers of niet. Dat is steeds vaker niet het geval.

Zorgverzekeraars bepalen eenzijdig de tarieven

Apothekers hopen met de rechtszaak de aandacht te vestigen op een grotere kwestie, waarover uiteindelijk de Tweede Kamer een uitspraak over moet doen. Het gaat daarbij om de vraag of het wenselijk is dat een handjevol grote zorgverzekeraars eenzijdig de tarieven in de gezondheidszorg bepaalt.

Schippers: zorgverzekeraars moeten soms ‘boeman’ spelen

Het is alleen wel de vraag of aandacht vanuit de Tweede Kamer iets oplevert. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zei vorige week in een interview met Radio 1 dat verzekeraars de taak hebben gekregen de kosten te drukken. En dat betekent volgens Schippers dat verzekeraars zich soms moeten opstellen als de ‘boeman’.

De brancheverenigingen van bijna alle Nederlandse zorgaanbieders zeggen dat de macht van de verzekeraars zo groot is dat zorgverleners, zoals apothekers, geen andere keuze hebben dan akkoord te gaan met de contracten die verzekeraars aanbieden. In Amsterdam heeft Achmea 75 procent van de markt in handen.

Zorgverzekeraar Achmea wilde tegenover de Volkskrant niet op de kwestie reageren:

Wij zullen onze argumenten in de rechtbank uiteenzetten. Mede doordat we scherp op de kosten van medicijngebruik letten, kunnen we onze premies het komend jaar verlagen.