Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechtszaak Morsi 8 januari verder - ‘Ik ben de rechtmatige president’

Mohammed Morsi hier nog als president voordat hij afgezet werd.
Mohammed Morsi hier nog als president voordat hij afgezet werd. Foto AP / Maya Alleruzzo

De Egyptische rechter heeft het proces tegen oud-president Mohammed Morsi en veertien andere verdachten vanochtend stilgelegd. Het proces gaat 8 januari verder. Dat schrijft persbureau AFP vanmiddag.

Morsi en de andere verdachten scandeerden leuzen, waardoor de rechter de zaak moest opschorten. De oud-president zou in de rechtszaal hebben geroepen dat hij de rechtmatige president van Egypte is.

Kristen McTighe, journalist voor The International New York Times, meldt daarnaast dat diverse cameraploegen en journalisten bij de rechtszaal zouden zijn aangevallen door pro-Morsi-aanhangers:

Twitter avatar KristenMcTighe Kristen McTighe Lots of TV crews, journalists reporting being attacked by pro-Morsi crowd at Morsi trial, very hostile towards media #Egypt

NRC-correspondent Gert van Langendonck schrijft op Twitter dat tv-wagens door betogers worden belaagd:

Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck Tv vans being chased off with rocks by Morsi supporters #egypt

Volgens Van Langendonck is de betoging zeer klein, er zouden maar 100 pro-Morsi betogers zijn: “Er zijn meer journalisten dan betogers aanwezig en er zijn een paar stenen gegooid in de richting van Arabische media.” Wel meldt Van Langendonck dat er een betoging is bij het Grondwettelijk Hof van enkele duizenden mensen.

Van Langendonck:

“Het lukt de Moslimbroederschap de laatste maanden steeds minder goed om demonstranten op de been te brengen. Men had voor vandaag ‘miljoenen’ betogers voorspeld, maar daar komt weinig van terecht.”

Oud-president Morsi moet samen met veertien andere kopstukken van de Moslimbroederschap terecht staan voor het aanzetten tot moord en geweld tijdens rellen eind vorig jaar. Het wordt een test voor de nieuwe regering.

De zaak is een testcase voor de interim-regering die nu aan de macht is na de val van Morsi, schrijft NRC-correspondent Gert van Langendonck vandaag in nrc.next:

Sindsdien zijn honderden aanhangers van de Moslimbroederschap gedood door leger en politie, veel meer dus dan Morsi wordt aangewreven. Anderzijds hebben aanhangers van Morsi kerken in brand gestoken, en zijn er tal van terreuraanslagen gepleegd, vooral tegen legerdoelwitten in de noordelijke Sinaïwoestijn.

Morsi voor het eerst sinds juli weer in het openbaar

Het is de eerste keer dat Morsi weer in het openbaar is verschenen sinds zijn arrestatie afgelopen juli toen het leger hem afzette. Morsi was dertien maanden aan de macht geweest nadat de Moslimbroederschap de verkiezingen had gewonnen, maar zijn controversiële nieuwe grondwet en ander beleid stuitte gaandeweg op steeds meer weerstand.

Bij de protesten van honderdduizenden Egyptenaren kwamen verschillende mensen om het leven en raakten velen gewond. Voor in ieder geval het overlijden van drie mensen wordt Morsi vandaag verantwoordelijk gehouden. Ook wordt hem het bevrijden van gevangenen, waaronder hemzelf, aangerekend en het aanvallen van politiebureaus tijdens de revolutie van 2011.

In een onverwacht bezoek aan Egypte gisteren door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, drukte deze de zittende regering nog op het hart het democratisch proces op te starten en te werken aan verkiezingen en hervormingen.