Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

PvdA en VVD willen ‘hufterboete’ voor verkeersrecidivisten

Luchtfoto's van de A2 in verband met een trajectcontrole.
Luchtfoto's van de A2 in verband met een trajectcontrole. Foto ANP / Jerry Lampen

Weggebruikers die keer op keer in de fout gaan, moeten bij elke overtreding een hogere boete krijgen. Als automobilisten daar niet van leren, volgt een celstraf. Dat willen de PvdA en VVD, schrijft het AD vandaag.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken in de krant:

“Er moet een eind komen aan het asociale gedrag van mensen die stelselmatig lak hebben aan de regels.”

“We moeten voorkomen dat deze hufters er steeds met een relatief lichte straf vanaf komen en weer opnieuw in de fout kunnen gaan.”

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) pleitte vorige maand al om een systeem waarin de straf bij meer overtredingen hoger wordt. De onderzoekers stelden dat asociale verkeersgebruikers zo sneller hun gedrag zouden aanpassen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet eerder al weten veelplegers van verkeersovertredingen te willen aanpakken. Vooralsnog niet door hogere boetes uit te delen maar door sneller het rijbewijs af te pakken. Ook zouden ze eerder voor de rechter moeten verschijnen. (Novum)