Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Proces tegen Morsi van start in Egypte - ‘test voor interim-regering’

Mohammed Morsi hier nog als president voordat hij afgezet werd.
Mohammed Morsi hier nog als president voordat hij afgezet werd. Foto AP / Maya Alleruzzo

In Egypte begint vandaag het proces tegen oud-president Morsi, die samen met veertien andere kopstukken van de Moslimbroederschap terecht moet staan voor het aanzetten tot moord en geweld tijdens rellen eind vorig jaar. Het wordt een test voor de nieuwe regering.

Het is de eerste keer dat hij weer in het openbaar zal verschijnen sinds zijn arrestatie afgelopen juli toen het leger hem afzette. Morsi was dertien maanden aan de macht geweest nadat de Moslimbroederschap de verkiezingen had gewonnen, maar zijn controversiële nieuwe grondwet en ander beleid stuitte gaandeweg op steeds meer weerstand.

Bij de protesten van honderdduizenden Egyptenaren kwamen verschillende mensen om het leven en raakten velen gewond. Voor in ieder geval het overlijden van drie mensen wordt Morsi vandaag verantwoordelijk gehouden. Ook wordt hem het bevrijden van gevangenen, waaronder hemzelf, aangerekend en het aanvallen van politiebureaus tijdens de revolutie van 2011.

test voor zittende regering

De zaak is een testcase voor de interim-regering die nu aan de macht is na de val van Morsi, schrijft NRC-correspondent Gert van Langendonck vandaag in nrc.next:

Sindsdien zijn honderden aanhangers van de Moslimbroederschap gedood door leger en politie, veel meer dus dan Morsi wordt aangewreven. Anderzijds hebben aanhangers van Morsi kerken in brand gestoken, en zijn er tal van terreuraanslagen gepleegd, vooral tegen legerdoelwitten in de noordelijke Sinaïwoestijn.

In een onverwacht bezoek aan Egypte gisteren door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, drukte deze de zittende regering nog op het hart het democratisch proces op te starten en te werken aan verkiezingen en hervormingen.

Rellen en geweld verwacht

De rechtszaak zal worden gehouden in een zwaarbeveiligde politieacademie in het oosten van Kaïro. Wegens de vrees voor nieuwe geweldsuitbarstingen is op het laatste moment voor deze locatie gekozen. De verwachting is dat Morsi’s aanhangers vandaag flink zullen demonstreren en dat dit zal uitlopen op rellen.

Er gingen gisteren zelfs geruchten van zelfmoordaanslagen door Morsi-aanhangers. Onder de aanhang van Morsi is men overigens weer bang dat de huidige machthebbers van eventuele ongeregeldheden gebruik zullen maken om hem te vermoorden.

Morsi en familie erkennen proces niet

De Egyptische oud-president zal de rechtszaak in zijn eentje moeten doormaken; zijn familie heeft al aangekondigd niet te zullen komen opdagen omdat ze het proces niet willen legitimeren. Volgens zijn zoon is Morsi “ontvoerd” en wordt hij “gegijzeld”. De president erkent de rechtszaak overigens zelf ook niet en heeft te kennen gegeven geen advocaat te willen.

Naar verwachting zal het proces een jaar in beslag nemen.