Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Proces tegen Morsi in chaos begonnen

Vandaag is het proces tegen de afgezette president Mohammed Morsi begonnen. Van de door de regering gevreesde massale betogingen was vanmorgen nog niets te merken.

In Kairo is vanochtend het proces tegen de afgezette president Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap rommelig van start gegaan. De zitting werd eerst onderbroken omdat Morsi, die zichzelf nog steeds ziet als de wettige president van Egypte, geen gevangenisuniform wilde dragen. Daarna volgde een onderbreking omdat Morsi en andere Moslimbroeders liederen gingen zingen.

Het was voor het eerst dat Morsi in het openbaar werd gezien sinds hij op 3 juli, werd gearresteerd door het Egyptische leger, nadat miljoenen Egyptenaren op straat zijn aftreden hadden geëist. Het proces vindt plaats in de politieacademie in Nieuw Kairo, dezelfde plek waar zijn voorganger Hosni Mubarak terecht stond.

De Moslimbroederschap had opgeroepen tot massale betogingen tegen het Morsi-proces. Daar was vanochtend nog weinig van te merken. Buiten de rechtbank waren er slechts enkele tientallen betogers, die slogans riepen tegen het militaire regime. Elders in Kairo en in Alexandrië waren er kleine opstootjes.

Slechts een beperkt aantal journalisten kreeg toegang tot de rechtbank. Anders dan bij het begin van Mubarak-proces werd de zitting vandaag niet live op televisie uitgezonden. Camera’s, telefoons en computers werden uit de rechtszaal geweerd.

Behalve Morsi staan nog veertien leiders en militanten van de Moslimbroederschap terecht. De hoofdaanklacht betreft aanzetten tot moord en geweld in de marge van het straatprotest bij het presidentieel paleis in december 2012. Honderdduizenden mensen gingen de straat op uit protest tegen Morsi’s controversiële nieuwe grondwet en tegen zijn beleid in het algemeen.

De dag na de betoging werd een vreedzame zitactie bij het paleis aangevallen door een knokploeg van de Moslimbroederschap. Bij daarop volgende straatgevechten kwamen elf mensen om. Ook werden gevangen genomen betogers gefolterd door de Moslimbroeders en tot valse bekentenissen gedwongen.

Over de politieke affiliatie van de slachtoffers bestond destijds twijfel. De Moslimbroederschap claimde dat alle slachtoffers tot haar kamp behoorden; de toenmalige oppositie betwistte dat. Bij de begrafenis van één jongen was de verwarring zo groot dat beide kampen meeliepen.

In de officiële aanklacht worden slechts drie doden bij naam genoemd, wat doet vermoeden dat de slachtoffers van de Moslimbroederschap niet zijn meegerekend. Morsi wordt ook het bevrijden van gevangenen, onder wie hijzelf, en aanvallen van politiebureaus aangerekend bij de revolutie van 2011.

Het Morsi-proces wordt een test voor de interim-regering van generaal Al-Sisi. Sindsdien zijn honderden aanhangers van de Moslimbroederschap gedood door leger en politie – veel meer dan Morsi worden aangewreven. Anderzijds hebben aanhangers van Morsi kerken in brand gestoken, en zijn tal van aanslagen gepleegd.