Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Prix Goncourt 2013 naar Pierre Lemaitre

Pierre Lemaitre staat de pers te woord na zijn winst van de Prix Goncourt op 4 november 2013.
Pierre Lemaitre staat de pers te woord na zijn winst van de Prix Goncourt op 4 november 2013. Foto ANP

Pierre Lemaitre heeft de Prix Goncourt 2013 gewonnen, de belangrijkste literatuurprijs van Frankrijk. Dat is traditiegetrouw in restaurant Drouant in Parijs bekendgemaakt.

Lemaitre (1951), vooral bekend om zijn thrillers, wint de prijs met zijn oorlogsroman Au revoir là-haut.

Twitter avatar margotdijkgraaf Margot Dijkgraaf Jammer, de goncourtjury kiest voor de populaire, klassieke roman van Pierre Lemaitre.

Volgens NRC-recensent Franse literatuur Margot Dijkgraaf schreef Lemaitre met Au revoir là-haut, dat in april 2014 als Het monument bij Xander Uitgevers zal verschijnen, als ‘een stevig oorlogs- en avonturenboek met een happy end’:

“Aan de hand van het lot van twee soldaten laat Lemaitre zien dat Frankrijk vlak na de oorlog geen idee had hoe het met zijn ex-soldaten moest omgaan. Het is een verhaal over fraude en bedrog en over overleven in een maatschappij die niet terug wil kijken naar doorstane misère. Bij Lemaitre zijn de goeden goed en blijven de slechten slecht, hij bespaart de lezer al te veel grijstinten en moeilijke morele dilemma’s. Het is de doortrapte, carrièrebeluste verrader die ook nog het mooie meisje weet te trouwen, versus de domme loser uit de goot maar met het gouden hart. Een boek, kortom, dat lekker leest, goed gemaakt amusement.”

Met het winnen van de Prix Goncourt ontvangt Lemaitre van de organisatie een bedrag van tien euro. Een symbolisch bedrag. De prijs levert de auteur vaak veel commercieel succes op.

Vorig jaar won Jérôme Ferrari de literatuurprijs met Le sermon sur la chute de Rome.