Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Voormalig VVD-gedeputeerde Hooijmaijers voor de rechter wegens fraude

De toenmalig Noord-Hollandse Commissaris van de Koningin Harry Borghouts (rechts) samen met oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (links) tijdens een debat met Provinciale Staten over de Landsbanki-affaire.
De toenmalig Noord-Hollandse Commissaris van de Koningin Harry Borghouts (rechts) samen met oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (links) tijdens een debat met Provinciale Staten over de Landsbanki-affaire. Foto ANP / Koen van Weel

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers moet zich vandaag voor de rechtbank in Haarlem verantwoorden wegens fraude. De 53-jarige oud-politicus wordt verdacht van omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Hooijmaijers stelt zich tijdens de zitting, die een uur geleden is gestart, opvallend aanvallend op.

In de aanklacht staat onder meer dat Hooijmaijers smeergeld heeft aangenomen van bouwbedrijven in ruil voor een voorkeursbehandeling bij de aanbesteding van provinciale projecten. De ex-gedeputeerde heeft volgens het OM daarnaast valse facturen naar de betreffende bedrijven gestuurd om de betaling van de steekpenningen te camoufleren.

Tijdens de zitting ontkent hij de beschuldigingen. NOS-verslaggever Edwin van de Berg:

Twitter avatar EdwinvdBergNOS Edwin vd Berg/NOS #Hooijmaijers: “Ik zorgde er voor dat mensen elkaar leerden kennen. En dat zij er met elkaar uitkwamen. Voel binnen 2 seconden of dat lukt.

Rik Konijnenbelt van RTLNieuws:

Twitter avatar RikReporter Rik Konijnenbelt “Ik blijf zeggen dat corruptie en criminaliteit mij vreemd zijn”, aldus Hooijmaijers tegen rechter.

Hooijmaijers had als gedeputeerde veel contact met bouwondernemers en projectontwikkelaars en zou ruim 1,5 miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen. Hij erkende later dat bij grondtransacties rond Schiphol in 2003 en 2004 per abuis geld naar hem was overgemaakt. Hij was toen al provinciebestuurder. Zijn moeder, op wier adres het adviesbureau MOVE van zijn vrouw stond ingeschreven, staat eveneens terecht als medeplichtige.

Hooijmaijers reageerde vanmorgen enigszins geïrriteerd op vragen van de rechter over zijn werkzaamheden voor MOVE, zo twittert Telegraaf-verslaggever Iris Cohen:

Twitter avatar iris_cohen Iris Cohen Hooijmaijers reageert geagiteerd wanneer rechter zijn functies uit verleden voorleest.”heeft u dat van internet? Daar staat zo veel bagger!”
Twitter avatar iris_cohen Iris Cohen Hooijmaijers is verbolgen over het feit dat hij is doorgelicht door FIOD. “Was niet gebeurd als u alles had aangegeven,” zegt rechter.
Twitter avatar iris_cohen Iris Cohen Hooijmaijers valt rechter in de rede.”Sorry, ik geef toe dat ik emotioneel reageer.Dat is ook een kwestie van opgekropte boosheid”

Volgens de aanwezige journalisten is zijn toon hautain en heeft hij overal weerwoord op:

Twitter avatar EdwinvdBergNOS Edwin vd Berg/NOS #Hooijmaijers: “Ik heb altijd een te grote bek gehad en dan creëer je niet alleen maar vrienden”. Rechter: “Nee….zou kunnen…”
Twitter avatar Harmen_vd_Veen Harmen van der Veen ‘Toen ik nog populair was wilde iedereen me graag kennen. Dat is nu helemaal voorbij…’ #Hooijmaijers aan het woord.
Twitter avatar maartenedel Maarten Edelenbosch “Als dit politiek toneel zijn was geweest had ik u alle hoeken laten zien” zegt Hooijmaijers tegen Officer van Justitie.
Twitter avatar iris_cohen Iris Cohen Sfeer tussen ovj en Hooijmaijers wordt steeds grimmiger. “U begrijpt het gewoon niet,” briest Hooijmaijers. “U bent zwak opgeleid.”

VVD’er gaf ook duizenden euro’s uit met de provinciale creditcard

Het vooronderzoek in de fraudezaak heeft ongeveer 3,5 jaar geduurd. De corruptiezaak kwam in 2010 aan het rollen. In dat jaar werden invallen gedaan bij zes bedrijven en in de woningen van Hooijmaijers en diens moeder. Justitie legde voor 1,8 miljoen euro beslag op bezittingen van de VVD’er.

Hooijmaijers moest in 2009 het veld ruimen nadat was gebleken dat de provincie tientallen miljoenen euro’s had verloren doordat geld uitstond bij de IJslandse bank Landsbanki. Later bleek dat hij enkele duizenden euro’s die hij met de provinciale creditcard had uitgegeven niet kon verantwoorden.

Voor de rechtszaak zijn vijf zittingsdagen uitgetrokken. Een bevriende makelaar van de VVD’ers stond afgelopen dinsdag al terecht. Het OM verdenkt hem van medeplichtigheid, valsheid in geschrifte en witwassen, en eiste de maximale werkstraf van 240 uur.