Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Mystieke trance met een groove

Wat The Ex doet voor Ethiopische muziek is liefdevol en van hoge kwaliteit. Op hun Terp-label documenteren en reanimeren ze de muzikale tradities van het land. Nu brengt Terp twee cd’s uit met muziek van de Azmari’s: reizende muzikanten die spotliederen zingen en de samenleving poëtisch becommentariëren. Ze spelen vaak masinko, een viool met één snaar. Zo ook Bahru Kegne van wie de cd nummers bevat die eerder alleen op cassettes in Ethiopië te vinden waren. In zijn liederen klinkt de mystieke trance die zich tussen islamitische en vroeg-christelijke tradities bevindt, terwijl ook een Afrikaanse groove voelbaar is die we kennen van Mulatu Astatke. Terp brengt nog een andere Azmari uit: Chalachew Ashenafi. Zijn stem is indrukwekkend, maar iets minder toegankelijk. Beide albums zijn voorzien van vele pagina’s gedetailleerde informatie, songteksten en foto’s.