Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Tienduizenden betogen in Chisinau niet tegen maar vóór Europa

In Moldavië hunkeren ze naar Europa. In Moldavië geen wegwerpgebaren als het gaat om de Europese Unie. Tienduizenden gingen gisteren in Chisinau de straat op: en wel vóór Europa.

Uitgerust met de Moldavische driekleur én de Europese sterrenvlag bevolkten 70.000 burgers – de organisatoren zelf telden 100.000 mensen – het parlementsplein in Chisinau. Dat is twee procent van de in totaal 3,5 miljoen Moldaviërs.

Curieus was dat de pro-Europese demonstranten eerst werden opgewarmd met muziek uit de film Titanic. Maar de andere signalen waren wel eenduidig. „Ik zou zo graag een Europees paspoort willen”, zei een studente tegen een journalist van de Russisch-talige krant Komsomolskaja Pravda. De boodschap van de betoging was dat Moldavië zich niet moet laten intimideren door Rusland, dat dreigt met hogere aardgasprijzen en andere economische sancties.

„We hebben er meer dan twintig jaar over gedaan”, sprak president Nicolae Timofti tienduizenden betogers vanaf het podium toe. Timofti, kind uit een geslacht dat ooit door Stalin naar het Verre Oosten in Rusland was gedeporteerd, doelde op de soevereiniteit die Moldavië in 1991 ten deel viel toen de Sovjet-Unie werd ontmanteld.

Sindsdien laveerde Moldavië, waar de communistische partij altijd goed is gebleven voor circa 40 procent van de stemmen, tussen Europa en Rusland. Maar sinds de oude Sovjetrepubliek zich heeft aangesloten bij het Oostelijk Partnerschap (samen met Armenië, Azerbajdzjan, Wit-Rusland, Georgië en Oekraïne), kiest Moldavië voor integratie in Europa en past het zijn wetgeving daartoe aan.

Over drie weken zal Moldavië op een top in Vilnius vermoedelijk een associatieverdrag met de EU tekenen. Ook Georgië en Oekraïne zetten waarschijnlijk die stap.

„Onze geschiedenis kent helaas veel slechts. Maar toen we de kans kregen, kozen we voor het betere”, zei ex-premier Vladimir Filat. De communistische leider Mark Tkatsjoek zag het anders, Hij vergeleek de betoging met een „begrafenis”.