Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Mansveld: niet gemelde incidenten Odfjell onacceptabel

Foto Hollandse Hoogte / Arie Kievit

Het is onacceptabel dat tankopslagbedrijf Odfjell 210 incidenten niet heeft gemeld. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het bedrijf had veel eerder naar buiten moeten komen met informatie over de incidenten, aldus Mansveld.

Onderzoek naar in totaal 480 incidenten

Vorige week maakte de provincie Zuid-Holland bekend dat drie inspectiediensten onderzoek gaan doen naar in totaal 480 incidenten die sinds 2000 hebben plaatsgevonden, schrijft persbureau Novum. Van de 480 zijn er 210 niet of niet goed gemeld. Zo werden veel incidenten bijvoorbeeld in slechts een aantal regels omschreven.

Veel veiligheidsovertredingen

Het bedrijf ging de afgelopen jaren talloze keren in de fout door veiligheidsovertredingen. Onder andere bleken de tank- en blusinstallaties al dertig jaar niet meer te zijn gecontroleerd. Ook zouden medewerkers die metingen moesten verrichten zijn blootgesteld aan gevaarlijke concentraties van het kankerverwekkende benzeen.

De wantoestanden bij het bedrijf leidden ertoe dat de werkzaamheden bij Odfjell vorig jaar werden stilgelegd, onder druk van de toezichthouders.